Az Új Nemzedék Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma új projekttel támogatja a gyermekek digitális védelmét.

A Magyar Ifjúság Kutatás 2016-os Gyorsjelentése szerint minden ötödik magyar fiatal állandó jelenléttel csatlakozik az online térre, 80%-uk naponta többször használja az internetet és minden 10. másodpercben támadás ér egy otthoni számítógépet. Ebből is világosan látszik, hogy valós problémával állunk szemben, amire a Kerekasztal kíván megoldást nyújtani gyakorlatorientált javaslatokkal, mankót nyújtva a cyberbűnözők ellen.

A program létrehozásához népszerű együttesek, vloggerek, telekommunikációs cégek, kibervédelemmel foglalkozó vállalatok, valamint a legnagyobb informatikai óriások fogtak össze az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az ÚNK-val, ám további szervezetek is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, akik elkötelezettek a biztonságos, értékteremtő digitális jelenlét mellett.

Ekler Gergely, az Új Nemzedék Központ ügyvezetőjének elmondása szerint a Kerekasztal legfontosabb célja, hogy gyermekeink egy biztonságosabb online környezetben nőhessenek fel, azt tudatosan használják, elkerülhessék adataik jogtalan eltulajdonítását és senki ne tegyen kárt magában cyber buillying (azaz a világhálón történő bántalmazás) miatt – tehát röviden összefoglalva, a fiatalok digitális immunrendszerét hivatott erősíteni.

A teljes javaslatcsomag várhatóan augusztusban készül el és szeptemberben indítják útjára egy 20 állomásos roadshow keretein belül, melyet osztályfőnöki órákkal és kiberbiztonsági napokkal egészítenek ki, megszólítva a fiatal generációkat, azok szüleit és tanárait.

Nemcsak saját magunkra, hanem másokra is vigyáznunk kell internethasználat közben, már csak azért is, nehogy jogsértést kövessünk el. Legutóbb a FINA-val kapcsolatban adtunk erről hírt:

A FINA-ról posztolna a branded? Csak óvatosan!

Forrás: Új Nemzedék