Izgalmas fordulóponthoz ért az Amerikai Egyesült Államok elnökének és a közösségi oldalaknak a kapcsolata, miután a Twitter megtévesztő bejegyzésnek minősítette az elnök több bejegyzését is. Eddig Trump nagyon sok kritikusa állította, hogy Trump leginkább a Facebook miatt lehetett elnök, ugyanis az előző választások során annyi álhír, manipulált hír és hamis információ terjengett a közösségi oldalon, hogy amiatt már a Facebook is rengeteg kritikát kapott. A javarészt orosz forrásból érkező propaganda pedig mind ugyanarra irányult, vagyis hogy Trump malmára hajtsa a vizet. Hogy ez valóban így van-e, arra nincs elég bizonyíték. Nemrég pedig Soros György mondta azt, hogy szerinte Trump és a Facebook összejátszik, valami susmus megy a háttérben, hogy újraválasszák az elnököt.

Az amerikai elnök Twitter-felhasználása is sokszor kapott nagyobb visszhangot, nem egyszer kellett már magyarázkodnia a sajtósainak a bejegyzései miatt, és többször támadták már a Twittert is, amiért az egyértelműen hamis és megtévesztő bejegyzéseknek szabad utat enged. 

Aztán minden megváltozott, mikor Trump arról írt, hogy a postai úton történő szavazás manipulációhoz vezet, ezt pedig a Twitter megtévesztő bejegyzésként címkézte, és figyelmeztette a felhasználókat, valamit egy linket is mellékelt a bejegyzéshez, amiben bővebben olvashatnak a levélben történő szavazás menetéről. Trump erre a Twitteren reagált, azt írta, hogy a közösségi média megpróbálja a konzervatív véleményeket elnémítani, ez ellen pedig tenni fog. 

Meg is érkezett a válaszcsapás, vagy a bosszú, csütörtökön ugyanis az amerikai elnök aláírt egy olyan rendeletet, ami sajtóértesülések szerint a közösségi oldalak szabad működésének egyik legfontosabb törvényi garanciáját szüntetné meg. Az 1996-os törvény 230-as cikkelye arról szól, hogy a tartalomszolgáltatók és internetszolgáltatók jogilag nem felelnek azért a tartalomért, ami náluk megjelenik. Ez volt sokak szerint a szólásszabadság egyik legfontosabb garanciája, hiszen ha minden tartalomért felelősségre lehetne vonni a közösségi oldalakat, az cenzúrához és a vélemények elfolytásához vezetne.

Bónuszként pedig Trump bejegyzésében a Facebookot, és kifejezetten Mark Zuckerberget dicsérte, amiért az ő szabályzatuk más mint a Twitter, igaz a rendelet ugyanúgy negatívan érinti a Facebookot is.