Donald Trump Facebook- és Instagram-oldalait helyreállították több mint két éves felfüggesztés után. Trumpot a 2021-es Capitoliumi zavargások után kitiltották a közösségi oldalakról. A platformok anyavállalata, a Meta akkor azt mondta, hogy azután cselekedtek, hogy az akkori elnök dicsérte azokat az embereket, akik „erőszakot folytattak a Capitoliumban”.

Ha Trump ismét megszegi a szabályokat, egy hónaptól két évig terjedő időre ismét kitilthatják – mondta a Meta.

Mindkét oldalra felkerülnek azok a bejegyzések is, amelyekben alaptalanul kifogásolja a 2020-as amerikai elnökválasztás eredményét .

Trumpot kezdetben határozatlan időre felfüggesztették a platformokról, de ezt később két évre módosították, miután a platformok felügyeleti testülete bírálta a határozatlan idejű büntetést.

Akkor a lépést „sértésnek” minősítette a 2020-as elnökválasztáson rá szavazó milliókkal szemben.

Visszatérését két hete jelentette be Meta .

Nick Clegg, a vállalat globális ügyekért felelős elnöke úgy érvelt, hogy a közvéleménynek „hallania kell, amit politikusaik mondanak”. Hozzátette, hogy egy felülvizsgálat megállapította, hogy Trump beszámolói már nem jelentenek komoly kockázatot a közbiztonságra.

Tavaly novemberben a volt elnök bejelentette, hogy 2024-ben újra indul az elnökválasztáson. 34 millió követője van a Facebookon és több mint 23 millió az Instagramon.

Korábban kérdéses volt, hogy visszatére-e ezekre a platformokra, annak ellenére is, hogy feloldották a tiltását, mivel ott van neki a saját The Truth nevű oldala, ami így most kicsit el is fog jelentékteledni.

Forrás: BBC