Kemény idők jöhetnek a közösségi média platformokra Angliában. Az adatvédő szervezet, az ICO új szabályai alaposan minimalizálhatják a tinik tevékenységét a Facebookon, Instagramon és Snapchaten, amennyiben azok nem követik az új, általuk ajánlott spártai szabályokat.

Az ICO új, 16 szabályból álló csomagjában a 18 év alattiak social media-használatát kívánják korlátozni. Elmondásuk szerint az ok az, hogy a platformok túl sok személyes információ megosztására bátorítják a fiatalokat, és arra ösztönzik őket, hogy naponta küldjenek magukról videókat és képeket.

Éppen ezért az ICO limitálni akarjs a lájkolás lehetőségének számát Facebookon és Instagramon és az üzenetküldések számát Snapchaten.

Ám nem mindenképpen kell, hogy ez megvalósuljon. Az ICO a tinik védelmében érdekes ajánlattal áll a social media platformok elé: nem fogja betiltani a lájkok és üzenetek használatát, amennyiben azok felfüggesztik a személyes adatok gyűjtését a fiatalokkal szemben. Hogy mindez megvalósuljon, egy új rendszer bevezetését ajánlják, új szabályokkal.

Nézzük ezeket a szabályokat, melyek a 18 éven aluli felhasználókra vonatkozhatnak!

  • A személyes adatok biztonsága alapállapotban legyen magasra állítva
  • Minden tevékenység után kapcsoljon ki a helyszínérzékelés, ha az pedig be van kapcsolva, az legyen egyértelműen jelezve
  • A gyerekeknek legyen lehetősége eldönteni, hogy szervezeteket akarnak aktiválni, amikkel aztán gyűjtsenek minimális mennyiségben személyes adatot.
  • Biztosítsanak egyszerű, közérthető leírásokat arról, hogy hogyan használják fel a személyes adatokat
  • Legyen világosan feltüntetve, ha bármilyen szülői követői szolgáltatás alkalmazva van
  • A választási opcióknál az igen box nem lehet nagyobb, mint a nem box
  • Az információmegosztás korlátozásáról szóló szöveg legyen barátságosabb, mint a másik alternatíva
  • Az információmegosztás legyen nehezen elérhető, több klikkelésből álló folyamat

Az ICO ajánlása szerint amennyiben az internetes óriások nem egyeznek bele az új szabályokba, évente akár 20 millió Euró büntetésre is kötelezhetik őket a GDPR-ra hivatkozva. A szabályozás letisztázása a tervek szerint május 31-ig befejeződik, és jövő évben léphetnek érvénybe.

Az Angliai Internet Szövetség már jelezte aggályait az új szabályozással szemben, kihangsúlyozva, hogy fontos, hogy technológiailag is megvalósíthatónak kell lenniük, nem csak a kisebb alkalmazások, hanem az olyan óriások számára is, mint a Facebook, Instagram vagy Snapchat.

Forrás: BBC News