A brit rendőrség adatai szerint az elmúlt évben rekordot döntött a gyermekek elleni online zaklatási bűncselekmények száma. A 2023 márciusa előtti egy évben összesen 6350 gyermekkel való szexuális zaklatással összefüggő bűncselekményt regisztráltak, ami 82 %-os növekedés a 2017-es számok óta.

Az NSPCC által az információszabadság iránti kérelmek révén gyűjtött adatok szerint az Egyesült Királyság hatóságai az elmúlt hat évben összesen mintegy 34 000 online zaklatási bűncselekményt rögzítettek.

A jótékonysági szervezet szerint a 12 év alatti gyermekek az áldozatok számának egynegyedét tették ki. Az esetek 83%-ában lányokat vettek célba, ahol ismert volt a nemük.

A Snapchatet az esetek 26%-ában, míg a Meta Facebookot, Instagramot és WhatsApp-ot 47%-ban használták kommunikációs eszközöket.

Összesen 150 különböző játékot, alkalmazást és webhelyet használtak a gyermekek megcélzására.

Az NSPCC üdvözölte a magánüzenetekre vonatkozó brit jogszabályok erősítését, és hozzátette: „Most a technológiai cégeken múlik, beleértve azokat is, amelyeket ezek a mai számok kiemeltek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy jelenlegi webhelyeik és jövőbeli szolgáltatásaik nem teszik ki a gyermekeket a visszaélések elfogadhatatlan kockázatának.”

Forrás: Sky News