Két héttel ezelőtt a 7 éves Dexter Walters levelet írt a NASA-nak, melyben kifejtette, hogy szeretne egyszer eljutni a Marsra. „Hallottam, hogy két embert küldtök a Marsra és én is szeretnék menni, de csak 7 vagyok, ezért nem tudok” – írta. „Mit kell tennem, hogy űrhajóssá váljak?” – idézi a levelet a Fastcocompany.com.

A fiú, aki édesanyjával, Katrina Andersonnal él az Egyesült Királyságban, nem várt választ. Ám egy szép reggel az mégis megérkezett. A NASA-tól:

„Beszaladtam a szobába és azt kiabáltam „Nekem jött! Nekem jött!”, mesélte Dexter. „Azt gondoltam, ez hihetetlen, mert egész életemben arra vártam, hogy ezt csinálhassam.” A levélben megköszönték az űrhajósnak készülő fiúnak az érdeklődést: „Csak gondolj bele, hogy néhány év múlva te lehetsz az egyik úttörő, aki segíthet a világ azon tevékenységeinek vezetésében, amelyek célja, hogy jobban megértsük a bolygónkat és felfedezzük a világűrt.” A levélhez csatoltak még néhány képet a vörös bolygóról és a Curiosity Roverről, valamint megadtak néhány forrást, ahol Dexter többet tudhat meg az űrről.

3013960-slide-zywundz

Anderson annyira örült a levélnek, hogy posztolta Redditen, ahol jelenleg a kezdőoldal második legnépszerűbb bejegyzése több mint 1600 hozzászólással. Az egyik kommentelő azt is megemlítette, hogy ő is a NASA főhadiszállásán dolgozik:

„A NASA főhadiszállásán dolgozom Washingtonban és bármikor meglátogatom a ’Public Outreach’ osztályt, látom, hogy beszkennelik ezeket a leveleket. A NASA megőrzi ezeket, mert megerősíti őket abban, hogy jó munkát végeznek. Remélem, hogy Dexter követi az álmait és eljut oda, ahol még kevesen jártak… Ha látom Dexter üzenetét valakinek az asztalán, továbbítom az üzenetet.”

3013960-slide-bp3jswj

Anderson azt mondta, hogy ő és Dexter eredetileg a Redditen olvasott a Marsra induló NASA misszióról. „Velem együtt olvasta. Ott ültünk és megbeszéltük, jó ötlet lenne-e egy út a Marsra, mire azt mondta, hogy ő mindenképpen elmenne.”

Az édesanya természetesen nem ennyire biztos. „Akármennyire nem akarsz önző lenni, akkor is vannak fenntartásaid, ha a gyereked valami ilyet szeretne csinálni”, mondja. Dexter imádja a tudományt és Anderson azt gyanítja, hogy az űr felfedezéséről fog tanulni. „Azt hiszem, a jövőben el fogom veszíteni őt, amikor egy amerikai egyetemre megy. Ez persze nem a világ vége,” magyarázza. „És nem is a Mars, ugye?”

3013960-slide-r3abijth