A magyar közbeszéd egyre hangosabb a Hősök Tere kezdeményezéstől és a szlogentől: „Az vagy, amit teszel!”. A célja a hétköznapi hősök megtalálása és annak elérése, hogy minél több ember merjen kiállni és tenni másokért.

Philip George Zimbardo, a Stanford Egyetem professzora, akinek nevét a stanfordi börtönkísérlet kapcsán ismerte meg a világ, vezeti jelenleg a „Heroic Imagination Project” globális kezdeményezést és segédkezik a magyar projektben is. A Hősök Tere hazai csapatát több, mint 100 önkéntes erősíti, benne a Prezi egyik társalapítójával, továbbá szociálpszichológusokkal, reklámszakemberekkel, közösségépítőkkel.

Jelentkeztek már két videóval is, mindkettőben a járókelők segítőkészségét tesztelték különböző módszerekkel. A kosárból kiguruló narancsoktól az autón felejtett kisbabán át a festményrabláson kapott, menekülő bűnözőig szinte minden különleges szituációt lefednek a videók, melyekben rejtett kamerával követik végig, hogyan reagálnak a hétköznapi emberek. Segítenek vagy sem?

Az akciók lényege nem az, hogy rányomják a bélyeget azokra, akik nem tűnnek segítőkésznek, hanem, hogy szemléletváltást teremtsen és megmutassa, ezt másképp is lehet. Hiszen hányszor kerültünk már olyan helyzetbe, amikor egyszerűen csak nem tudtuk, mit tegyünk, hogyan segítsünk? A Hősök Tere kezdeményezés komoly és nagyon is szükséges kulturális változást kíván elindítani, amelybe már több ismert ember is beleállt. Így Harcsa Veronika jazz énekesnő és Szabó Kimmel Tamás színész, akik már a Hősök Tere nagyköveteiként hirdetik az ügyet.

A Hősök Tere csapata sűrű félév előtt áll, a Facebook oldalukon kívül – ahol rövid idő alatt már több, mint 4500 rajongó gyűlt össze – itt találkozhatsz velük:

Ha ezen kívül Te is támogatnád az ügyet, vigyél véghez egy hőstettet minden nap és oszd meg a történetedet Facebookon a #hostett hashtaggel, és még tréningeken is részt vehetsz, hogy igazán profi hétköznapi hőssé válj!