Egy amerikai bíró megtiltotta Montana államnak, hogy betiltsa január elsejével a Tiktokot, mondván, hogy az sérti a felhasználók szólásszabadságot. Csütörtökön az Egyesült Államok járási bírója, Donald Molloy kijelentette, hogy a törvény „túllép az államhatalmon, és sérti a felhasználók alkotmányos jogait”.

A döntés jelentős győzelmet jelent egy olyan vállalat számára, amelyet bírálatok és szabályozási javaslatok értek a felemelkedése során, beleértve a szövetségi betiltással való fenyegetést is, amely az év elején kapott lendületet. A TikTok, amely a kínai ByteDance anyavállalat tulajdonában van, nem nyilatkozott egyelőre.

A TikTok korábban azt mondta a bíróságon, hogy „nem osztotta meg és nem is osztja meg az Egyesült Államok felhasználói adatait a kínai kormánnyal, és jelentős intézkedéseket tett a TikTok-felhasználók magánéletének és biztonságának védelme érdekében”.

Molloy, akit még Bill Clinton nevezett ki, a TikTok által 48 oldalas véleményében felhozott számos érvet megalapozottnak talált – többek között azt, hogy a törvény helyrehozhatatlan károkat okozna a vállalatnak, és hogy a TikTok számos biztosítékot ad a felhasználói adatok védelmében.

Molloy szerint bár közérdek fűződik a montanai felhasználók védelméhez, az állam nem mutatta be, hogy ez a TikTok törvényjavaslat hogyan viszi ezt végbe.

Forrás: The Guardian