Az valószínűleg ma már senkinek nem újdonság, hogy az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Donald J. Trump imádja a Twittert, és a hivatali ideje alatt is rendszeresen szakít időt arra, hogy követők millióival ossza meg a gondolatait. Azt ugyanakkor már sokkal kevésbé szereti, ha mások is megosztják vele a neki nem tetsző véleményüket, így az elnök rendszeresen szokott blokkolni felhasználókat, ami azt jelenti, hogy az adott személyek – a rendszerbe belépve – nem látják, amit ír, és nem is tudnak semmilyen módon reagálni neki.

Tavaly emiatt két Twitter-felhasználó pert indított Trumppal szemben, azzal vádolva az elnököt, hogy ezzel megszegi az Egyesült Államok alkotmányát, egy szövetségi bíró pedig most igazat adott nekik.

Naomi Buchwald ítélete szerint a Twitter egy olyan interaktív felület, ahol az emberek reagálhatnak az elnök tweetjeire, ebből következően nyilvános fórumnak tekinthető, ahol felhasználókat nem lehet letiltani csak azért, mert az elnök számára nem tetsző véleményt fogalmaznak meg.

A Fehér Ház azzal igyekezett védekezni, hogy az elnök a blokkolással csupán a személyiségéhez fűződő jogait gyakorolta, ám a bíró ezt elutasította, azzal az indokkal, hogy az Egyesült Államok elnökének bejegyzéseire érkező reakciókat nemcsak Trump láthatja, hanem bárki más is, ám a tiltással a felperesek véleményei már nem jelenhetnek meg az elnök bejegyzései alatt, ez pedig sérti a szólásszabadságot.

Forrás: The Guardian