Egy betonépület lebontása általában brutális erőt kíván meg: rombológolyót, óriási kotrógépeket vagy robbanóanyagokat, amelyek szétszedik a falakat, miközben a tűzoltók tömlőkből spriccelik a vizet, hogy a minimumon tartsák a keletkező porfelhő mértékét. Ez egy energiaigényes folyamat s a végén gyakran egy hulladéklerakóba vagy egy újrahasznosító telepre kell szállítani a lebontott betont. Ám most felépítettek egy robotot, ami szó szerint felfalja azt, majd újrahasznosítható anyaggá alakítja át – írja a FastCoExist.com.

3028697-slide-fotomontage1working

AZ „ERO” (az angol „erosion”, azaz erózió szó rövidített formája) nevű robot víz használatával szétszedi a betont, majd kiszívja belőle a különböző összetevőket – cementet, homokot és egyebeket –, majd különböző újrahasznosítási célokra alkalmas csomagokká alakítja azokat. „Nagy nyomású vízsugár támadja meg a mikrorepedéseket a beton felszínén, majd szétválasztja azokat” – magyarázza Omer Haciomeroglu, az Umeå Institute of Design svéd oktatási intézmény egyik tanulója, aki tavaly tervezte a robotot. „A belül lévő betonacélt ’önmagában hagyja meg’, ami így készen áll az újrahasznosításra.”

“Felhasználhatod rögtön a városban is anélkül, hogy elküldenéd messzi helyekre, hogy lebontson valamit, szétválassza az elemeket és nagy rendetlenséget csináljon.” – összegzi.

3028697-inline-eromidclosedopencolorlogo

A gépet elektromos áram hajtja és saját energiájának egy részét újra begyűjti, miközben a porszívó beszívja az újrahasznosított betont egy csőben, majd pedig a mozgó levegő generálja az elektromosságot, amit a rendszer ismét felhasználhat.

A dizájn egyelőre csak egy koncepció, de Haciomeroglu tervezi a megépítését és már lehetséges gyártókkal is találkozott. Amint sikerül egy céggel partnerséget kötnie, a következő lépésben megkezdődhet a prototípus összeszerelése és tesztelése, ami 2-3 évbe kerülhet.

Igény pedig már most is van. A bolygónkon több betont állítanak elő, mint bármilyen más anyagot. És mivel általában 40-60 évig tart ki, mindig van elöregedett beton, amit le kell bontani – csak az USA-ban több, mint 300 millió tonna betonhulladék keletkezik évente.

3028697-inline-erofinalback02logolu

Az ERO számára az egyik legnagyobb piac ugyanakkor Kína lehet, ahol példátlan mértékben zajlik az épületek lebontása, hogy folyamatosan helyet adjanak az újabbaknak – s eközben a hulladéknak mindössze 5%-át hasznosítják újra jelenleg.

„Ázsiában sok a potenciál” – mondja Haciomeroglu. „Ezt azonban bárhol fel lehet használni. Még Európában is sok betonépületet rombolnak le és közben nem tudják, hogyan lehetne újrahasznosítani, így kárba vész az értékes anyag. Az ERO-val ezt okosabban lehet csinálni. Egy olyan terméket akartam tervezni, ami példakép lehet és megmutatja az iparágnak, miként lehet egy új és proaktív módon megközelíteni a pusztítást.”