Régebben a Facebooknak volt azzal gondja, hogy annak ellenére, hogy a felhasználó törölte a profilját vagy egy képét, az még jó sokáig elérhető volt a szerveren. Most ugyanebbe akadt bele az Instagram.

6000 dollárt, azaz 1,7 millió forintot kapott ugyanis egy etikus hekker azért mert felfedezte, hogy hiába törölt képeket vagy privát üzeneteket az Instagram-oldaláról, azok ugyanúgy megmaradtak a cég szerverein. 

A hekker, akit amúgy Saugat Pokharelnek hívnak, a biztonsági hibára akkor bukkant, mikor letöltötte az instagramos adatcsomagját, amire már 2018 óta van lehetőségük a felhasználóknak. Ebben a pakkban talált meg olyan fotókat és beszélgetéseket, amiket korábban már törölt az oldaláról.

Azt amúgy tudni kell, hogy különböző okok miatt általában az adatokat nem azonnal törlik a szervereikről a közösségi oldalak. Az Instagram szabályzatában is az olvasható, hogy a végleges törlésre 90 napot kell várni. A hekker viszont olyan fotókat és beszélgetéseket is talált, amik már bőven túlmentek ezen a dátumon. 

A hibát azonnal jelezte a cég felé, amúgy az úgynevezett bug bounty programja miatt 6000 dollárt küldött neki, és kijavította a hibát.