„E-David” valaha egy szerény hegesztő robot volt. Most egy festőművész. Tedd bármilyen fotó elé, megvizsgálja, konstruálja a módszert, amellyel létrejött, majd öt ecset közül választ egyet és megszámlálhatatlan vonással újraalkotja a festményt! Azt gondolnád, hogy biztosan büszkék rá a szülei ilyen eredményeket látva, de Oliver Deussen kutató ragaszkodik ahhoz, hogy e-David nem kreatív és valószínűleg nem is egy művész – írja a Fastcodesign.com.

„A gép igen limitált ötletekkel rendelkezik arra vonatkozóan, amit tesz és nincsen benne szándék” – magyarázza Deussen. „Ezért sosem fog magas művészeti terméket előállítani abban az értelemben, ahogyan egy emberi festőre és a műveire tekintünk. A mi szimulációnk csak a mesterségről szól, amely a festés folyamatában szerepet kap, nem pedig a művészek mélyen rejlő koncepcióiról.”

e-David Robot Painting from eDavid on Vimeo.

Akkor miért készült el a robot, ha nem a jövő nagy művésze lesz? E-David algoritmusai megtaníthatják nekünk, hogyan festenek a művészek. Mert bár e-David nem képes az együttérzésre, nagyon ügyesen tanul. Miközben fest, folyamatosan elemzi a saját technikáját összevetve a mentális képpel, amelynek köszönhetően finomítani tudja a kódolását a munkafolyamat során.

E-David létrehozói, bár úgy vélik, hogy a robot „elméletben igen pontos” a nagy festők munkáinak újraalkotásakor, érzik a nyomást, hogy személyesebb kifejezőeszközzé tegyék – egy olyan algoritmikus interpretáción gondolkoznak, amely e-David munkáját alapvetően megkülönböztetné egy divatos nyomtató végtermékétől.

„Ahogyan a hagyományos festészetben, valamilyen szintű absztrakciót akarunk” – írja Deussen. „Ha megnézel egy Rembrandtot, nincs valami ’éteri’ külseje? Imádom azt a darabot…”.

1673084-slide-750-painting