Raúl Torrez új-mexikói főügyész beperelte Metát és Mark Zuckerberg vezérigazgatót, azzal vádolva a céget, hogy lehetővé tette az embercsempészetet és a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó anyagok terjesztését. A panasz azt állítja, hogy a Facebook és az Instagram „tenyésztési terepe” azoknak a ragadozóknak, akik gyermekeket céloznak meg embercsempészettel, ápolással és megszólítással.

A Meta közölte, hogy a The Wall Street Journal által végzett számos vizsgálatot követően felülvizsgálja meglévő gyermekbiztonsági irányelveit és végrehajtási rendszereit. A vizsgálatok felkeltették az Energetikai és Kereskedelmi Bizottság figyelmét, amely nagyobb átláthatóságot követelt a cégtől. 

A Metát októberben 33 állam is beperelte, azt állítva, hogy függőséget okoz a gyerekeknek. A Meta szóvivője azt mondta akkori nyilatkozatában:

„Osztozunk a főügyészek azon elkötelezettségében, hogy biztonságos, pozitív online élményeket nyújtsunk a tizenéveseknek, és már több mint 30 eszközt bevezettünk a tizenévesek és családjaik támogatására. Csalódottak vagyunk amiatt, hogy ahelyett, hogy produktívan együttműködnénk az iparág vállalataival, hogy világos, életkoruknak megfelelő szabványokat hozzanak létre a tinédzserek által használt számos alkalmazás számára, a főügyészek ezt az utat választották.” 

Az új-mexikói perben a Legfőbb Ügyészség 14 éven aluli gyermeknek kiadó becserkésző fiókokat használva vizsgálta a Meta platformjait. A vizsgálat során bizonyítékot talált arra vonatkozóan, hogy a Meta platformok kiskorú felhasználókat szexuálisan nyíltan kisugárzó anyagokkal szolgálnak fel, és moderálatlan Facebook-csoportokhoz vezetik őket, amelyek megkönnyítik a gyermekpornográfia terjesztését is. 

„Zuckerberg és a Meta más vezetői is tisztában vannak azzal, hogy termékeik komoly károkat okozhatnak a fiatal felhasználóknak, de mégsem sikerült elegendő változtatást végrehajtaniuk platformjaikon, amelyek megakadályoznák a gyermekek szexuális kizsákmányolását” – mondta Torrez egy sajtóközleményben. 

Forrás: NBC News