A brit énekes-szövegíróval Imogen Heappel közös projekt során készült el a Mi.Mu kesztyű, amely révén az előadó karjai és kezei hangszerekké változnak. Jelenleg megtalálható Kickstarteren, ahol már több, mint 69 ezer angol fontot (~25 ezer Ft) kalapozott már össze. A kitűzött 200 ezer fontos (~74 millió Ft) cél elérésig még 11 nap van hátra – írja a TechCrunch.

Heap és a Mi.Mu fejlesztői azt remélik, hogy végül nyitott forrásúvá tehetik a kesztyűt és a szoftverét, hogy sok-sok felhasználó számára legyen elérhető.

„A különböző zenészeknek eltérő kívánsága van arra nézve, hogyan szeretnének kapcsolatba lépni a közönségükkel. Imogen számára a zene, amit a stúdióban alkot, igen gazdag, rétegzett és tele van érdekes hangokkal, amelyek létrehozásával és tesztelésével órákat tölt” – mondja Kelly Snook, a Mi.Mu nyolcfős fejlesztői csapatának egyik mérnöke, aki maga is zenél.

„Úgy találta, hogy [amit csinál] nem fordítható le jól az előadás közben, amikor csak egy gombot teker el, vagy fel-le kapcsol. A motivációja nagyrészt az volt, hogy eltávolodjon az összes gombtól és csak a gesztusaival fejezzen ki valamit intuitív módon.”

8e9d065facfa56f53ec4f852f36a1b15_large

A Mi.Mu a mozgást és konkrétan a kéz mozdulatait analóg érzékelőkkel rögzíti. Ezt az információt aztán vezeték nélküli kapcsolaton küldik el egy számítógépbe x-OSC felületen keresztül, ami a csuklón található.

A szoftver pedig lehetővé teszi az előadóknak a zenei vezérlő jelek adatainak feltérképezését és az eltérő gesztusok, mozdulatok kombinálását. A kesztyűk arra is programozgatók, hogy harmadik feles zenei produkciók során és szerkesztő szoftverekkel együtt használják azokat.

Az első párat személyre szabottan, Heap számára készítették el. Az ujjhegyeket kihagyták, hogy előadás közben tudjon zongorázni és programozni a kesztyűt viseléskor. A tenyérrel ugyanez a helyzet, mert Heap gyakran tapsol az éneklés hevében.

e00500b437686e1b3c852794d8efc5e4_large

Adrian Lausch, a Mi.Mu cspaatának egyik tagja szerint a kesztyű jelenleg 90%-osan kész és a fejlesztés utolsó szakaszában jár. A tervek szerint 2015 végére már nyílt forrású projekt és termék lesz belőle.

Ha szeretnél többet tudni a Mi.Mu-ról, látogasd meg a „The Gloves Project” weboldalt vagy a termék Kickstarter oldalát!