Érezted már úgy, hogy felment a pulzusod olvasás közben vagy libabőrös lettél egy horror sztori közben? Az MIT új projektjében ezeket az érzéseket akarja elmélyíteni. Létrehoztak egy viselhető könyvet, amely olcsó technológiát és idegtudományi hackelést használ, hogy afféle „cyberpunk” Végtelen Történetet kreáljon, ami elmossa a határokat az olvasó és a főhős között – írja a Fastcodesign.com.

3026104-inline-i-beach2

A projektet, melynek neve „Sensory Ficton”, négy MIT diák jegyzi – Felix Heibeck, Alexis Hope, Julie Legault és Sophia Brueckner-, akik egy multimédiás kurzus keretében alkottak egy csapatot, ahol a sci-fi műfaját inspirációként és egyben a jövő technológiájára rámutató jelenségként is kezelik.

A projektet két sci-fi vízió inspirálta, melyek azzal foglalkoznak, milyen lesz a média a jövőben. Az egyik Neil Stephenson „The Diamond Age” című regénye, melyben interaktív könyvek bukkannak fel. A másik a „The Girl Who Was Plugged In”, egy 1974-es mű James Tiptree tollából, melyben olyan jövőt vázol fel, ahol az igazán kétségbeesettek fizethetnek azért, hogy átvegyék az uralmat emberi külsejű gépek teste felett.

SENSORY FICTION from Felix on Vimeo.

A „Sensory Fiction” prototípusa egy mellény, amely Tiptree regényének egy számítógépes másolatába csatlakozik. Egy Arduino mikroprocesszor kontrollálja, ezáltal a mellény izzad, vibrál, felmelegszik vagy éppen lehűl, miközben a lapjai mozdulnak. Miközben a mű főszereplője konfliktusba kerül, a mellény visszatükrözi az ő fizikai vagy érzelmi változásait az olvasóban. Egy különösen szomorú oldalon a mellény beépített légzsákjai feltöltődnek, ami szorítja az olvasó mellkasát, amikor pedig izgalmassá válik a cselekmény, akár izzadást is előidézhet.

A kurzusról, ahol a projekt kibontakozott, itt olvashatsz többet.

3026104-inline-i-suit2