A Liftware első pillantásra úgy néz ki, mint egy luxuskütyü: egy elektronikus kanál, teletöltve okostelefonos mozgásérzeklőkkel és gyorsulásmérővel. Ám a probléma, amelyet megoldani próbál, messze áll a triviálistól. A Liftware ugyanis nem csak egy elektronikus kanál, hanem egy eszköz, amely visszaadhatja a Parkinson-kórosok méltóságát és önbecsülését – írja a Fastcodesign.com.

3017558-poster-1280-spoon

A Lift Labs alapítóját, Anupam Pathakot az inspirálta az eszköz megalkotására, amikor az emberi remegés kezeléséről tanult. „Ez milliók számára probléma. Még ha nem is vagy beteg, ahogyan öregszel, a kezeid elkezdenek remegni és nem sokat lehet tenni azon kívül, hogy gyógyszereket szedsz, amelyek mindegyikére igaz, hogy csak néha működik és egy sor melléhatást váltanak ki.”

Pathak arra jött rá, hogy a technológia, amellyel kezelhető lenne a remegés, már elérhető a fogyasztói térben, beleépítve minden egyes digitális fényképezőbe és okostelefonba. Ezen eszközök mindegyike képstabliziáló technológiával bír. Miért ne lenne használható ugyanez a technológia azon emberek esetében, akiknél intenzív a remegés? Így született meg a Liftware: egy kézi stabilizátor, amely ellensúlyozza a remegést. Afféle svájci bicska ez azok számára, akik kiszámíthatatlan, akaratlan mozdulatoktól szenvednek.

Liftware Launch Video from Lift Labs on Vimeo.

„Amikor előálltunk a Liftware ötletével, sok időt töltöttünk helyi támogató csoportokkal, hogy megtudjuk, mire van szüksége az embereknek” – mondja Pathak. „Az egyik dolog, amit nagyon akartak az emberek, egy kanál volt, amely segít nekik enni.” Az intenzív remegéstől szenvedők ugyanis gyakran nem járnak étterembe, nem étkeznek együtt a barátaikkal. „A függetlenség és a méltóság hiányát látják benne, ha mégis megteszik, hiszen akkor mindent kiöntenek. Nem járnak el, mert kínos számukra, ez pedig szociális elzártsághoz vezet.”

3017558-inline-spoontechv3

A speciális kanál még csak a kezdet. Pathak szerint sok kihívást állít az élet azok elé, akik ilyen betegséggel szenvednek, s a legtöbb olyan hétköznapi feladat, amit a többi ember egyértelműnek vesz. „A remegéssel küzdőknek problémájuk van mindennel, amelyben eszközöket kell használni, az ajtók kinyitásáig vagy a sminkelésig” – mondja Pathak. „A határ a csillagos ég, ha a további hasznos eszközökről van szó, amelyeket kiadhatunk.”

A Liftware nem olcsó eszköz – 299.95 dollárba kerül jelenleg. A terv azonban az, hogy olcsóbbá teszik a következő szériákat. Mindenesetre a Parkinson-kórban szenvedők és a remegéssel küzdők számára ez egy olyan eszköz, amely visszaadhatja a normális élet látszatát. Előrendelhető a Lift Labs hivatalos weboldalán.

3017558-inline-placesetting