A kijevi székhelyű Reface pár nappal ezelőttig, egy egyszerű szórakoztató alkalmazás volt, amelyben a felhasználók arcot cserélhetettek a képeken, vagy hírességek testére rakhatták rá a vonásaikat, és jól szórakozhattak a végeredményen. Most viszont push-üzeneteket küld arról, mi is történik valójában Kijevben. 

A kijevi székhelyű vállalat azután indította el a kampányt, hogy a Kreml igyekezett megakadályozni az orosz állampolgárokat abban, hogy megtudják az igazságot arról, hogy mi történik Ukrajnában. Blokkolták többek között a Twitter és a Facebook oldalakat, valamint arra kényszerítették az orosz sajtóorgánumokat, hogy az ukrajnai inváziót különleges műveletnek hívják.  

A cenzúra leküzdésére a Reface egy push értesítést adott ki felhasználóinak, amelyben egyszerűen kijelentette: „Oroszország megszállta Ukrajnát”. Az alkalmazást megnyitó felhasználók további részleteket kaptak az ukrajnai helyzetről, és arról, mi történik a nagyvárosokban.  A cég azt mondja, hogy eddig 9 millió értesítést küldtek el világszerte, ebből 2 milliót az oroszországi felhasználóknak kézbesítettek. 

Készítettek egy vízjeles, Ukrajnát támogató keretet is, amit a cég igazgatója szerint sokan használnak, de arról is beszélt, hogy rengeteg negatív értékelést kap az alkalmazásuk azóta a Google és Apple alkalmazásboltokban. A cég mindkét technológiai céggel felvette a kapcsolatot, hogy jelezzék az Oroszországból érkező negatív kritikák beáramlását, de eddig egyik vállalat sem válaszolt. Mindenesetre azt mondják, hogy számítottak erre, de arra jutottak, hogy ez semmiség az igazsághoz és a szabadsághoz képest. 

A cég alkalmazottai mind Ukrajnában dolgoznak, és eddig mindenki biztonságban van – mondta Daria Kravets, a cég PR-menedzsere, bár néhányan az ország nyugati részébe menekültek Kijevből, mások pedig teljesen elhagyták az országot. Vannak, akik önként csatlakoztak a területvédelmi erőkhöz, míg mások Kijevben maradnak, és információs és technológiai segítséget nyújtanak a bombaóvóhelyeknél. 

Forrás: Vice