Egy ausztrál transznemű nő, aki azt állítja, hogy megtiltották neki a csak nőknek szóló Giggle for Girls platform használatát, és diszkrimináció miatt beperelte a közösségi oldalt.

A december 22-én benyújtott szövetségi bírósági keresetben Roxanne Tickle azt állítja, hogy 2021 szeptemberében jogellenesen megtiltották a Giggle használatától, miután a cég és annak vezérigazgatója, Sally „Sall” Grover azt mondta, hogy férfi.

Az aktivista kártérítést, írásbeli bocsánatkérést és teljes hozzáférést kér a platformhoz.

A bírósághoz benyújtott dokumentumokban azt mondta, hogy megpróbálta felvenni a kapcsolatot Giggle-lel vagy Groverrel az eltiltását követő hónapokban, nem járt sikerrel.

„Úgy gondolom, hogy diszkriminációt alkalmaznak azzal, hogy az alkalmazás szolgáltatója más felhasználókhoz képest rendkívül korlátozott funkcionalitást biztosít számomra egy okostelefon-alkalmazásban, mivel transznemű nő vagyok” – írta Tickle az Ausztrál Emberi Jogi Bizottsághoz benyújtott panaszában.

„Úgy tűnik, az alkalmazásszolgáltató nem ismeri el nőnek a transznemű nőket. Törvényi felhatalmazással rendelkezem, hogy nőként azonosítsam magam.”

2022. március 3-án Giggle ügyvédei a Feminista Jogi Klinikán válaszoltak a panaszra, és azt mondták, Tickle-t „férfinak tekintették” a szelfi megjelenése alapján, és ezért távolították el.

Grover Twitter-oldalán egy nyílt levélben azt írja, hogy ő hozta létre a Giggle-t, miután bántalmazást szenvedett, és azt mondták neki, hogy „erős női támogató hálózatra” van szüksége.

Azt állította, hogy eredetileg transznemű nőket is beengedett a platformra, de megváltoztatta ezt a szabályzatot, miután halálos fenyegetéseket kapott.

Miután Tickle idén júliusban először beperelte Giggle-t és Grovert a szövetségi körzeti és családi bíróságon, Tickle ejtette az ügyet, mert félt a jogi költségektől, miután meghallgatta, hogy a cég vezérigazgatója szükség esetén a legfelsőbb bíróságra viszi az ügyet.

Azt állítja, hogy most már „korlátozott finanszírozásban” részesült a per folytatásához, ezért jóváhagyást kér a szövetségi bíróságtól, hogy az ügyét határidőn túl újraindíthassa.

Forrás: The Guardian