Ha tippelnünk kéne, akkor gyakorlatilag minden olvasónk keresett már úgy éttermet, hogy mondjuk a Google Térképeken böngészett, majd megnézte az értékeléseket. Aztán amit sokan dicsértek, oda ment vacsorázni, ebédelni, reggelizni, inni stb. A lényeg, hogy sokan használják a mai napig ezt a funkciót, és ezt használták most ki trollok, ráadásul zsarolásra.

Az akciójuk lényege az volt, hogy egycsillagos értékelés adtak úgy, hogy amúgy soha nem jártak az adott helyen, majd ezzel a lendülettel küldtek is egy levelet a tulajdonosnak, hogy fizessenek 75 dollárt e bejegyzés levételéért.

Az Egyesült Államok összes államában találni éttermeket, amiket így zsartoltak, köztük Michelin-csillagosakat is. A probléma mostanra annyira elterjedt és gyakorlatilag nem orvosolható automatizált eszközökkel, a keresőóriás pedig nehezen találja a megoldást. A Google megtesz mindent, hogy minél hamarabb eltakarítsa az ilyen hamis véleményt, de az üzletek panaszkodnak, hogy hiába jelzik a problémát, nem történik semmi.

Közben a zsarolók olyanokat írnak, hogy Elnézést kérnek a tetteinkért, ők valójában nem szeretnénk ártani a vállalkozásának, de nincs más választásunk, mert Indiában élnek és nem látnak más utat a túlélésre. Nem utalva kérik amúgy a pénzt, hanem hetvenöt dolláros Google Play Áruház ajándékkártyákon keresztül, amiből állításuk szerint ötven dollár marad náluk, és egy ekkora összegből pedig egy család három héten keresztül él. Hogy igaz-e ez a történet, nem tudni, de a csalók valószínűleg a körülményes lenyomozhatóság miatt kérik ajándékkártyán a pénzt.

Forrás: Rakéta