Június 20-án egy olyan jogszabálytervezetet szavazott meg az Európai Parlament jogi bizottsága, aminek életbe lépése esetén annyira megváltoznának Európában az internethasználat feltételei, hogy végleg búcsút mondhatnánk a szabad világhálónak. A szerzői jogi irányelvek 13. cikkelye kötelezne minden weboldal üzemeltetőt, hogy még publikálás előtt ellenőrizze a felhasználók által feltöltött tartalmakat, és csak akkor engedélyezze a megosztást, ha az nem használ jogosulatlanul semmilyen szerzői jog által védett kép-, hang-, vagy egyéb anyagot.

Egyelőre örülhetünk: nem szavazták meg az új jogszabályt – Forrás: Pexels

A szellemi tulajdont védő, de értelmetlenül szigorú új szerzői jogi törvénytervezet olyan szaktekintélyek is ellenezték, mint az internet hőskorának nagyjai, például Vint Cerf és Tim Berners-Lee: szerintük az egykor szabad, kreatív és újító internet helyét egy túlszabályzott, szürke, feleslegesen fékezett és a szolgáltatók életét is megkeserítő rendszer venné át.

A június végén megszavazott irányelvek július 5-én kerültek az Európai Parlament képviselői elé, akiknek többsége viszont leszavazta a tervezet jogerőre lépését, ami azt is jelenti, hogy többek között a 13. cikkelyt is újraírják, és szeptemberben bocsátják ismét szavazásra a bevezetését. Egyelőre tehát megmenekült Európában a szabad internet, ugyanakkor végleg fellélegezni még nem lehet, hiszen a törvénytervezet átdolgozása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jogalkotók visszavesznek a meglehetősen szigorú elképzeléseikből.

Forrás: The Verge