Az Instagram applikáció legfrissebb iOS verziójában már beépített fotókiegyenesítő funkció is van. Az alkalmazás automatikusan végzi el a korrekciót a telefon szenzoraiból felhasznált adatok segítségével. Az érzékelőkkel meghatározható az eszköz tájolása és dőlésszöge. Készíts egy fotót, érintsd meg a „straighten”, azaz kiegyenesítés ikont, majd a szenzor kijavítja az esetleges hiányosságokat! – írja a Gigaom.

Természetesen te magad is finomíthatod a képet. Amit még szintén értékelni fognak az „instások”, hogy a fotók automatikus korrigálásakor az alkalmazás ráközelít a képre, hogy ne maradjon üres tér.

tumblr_inline_ms5p2zyZdv1qz4rgp

Az Instagram azt nyilatkozta, hogy egy ideje már dolgoznak az automatikus kiegyenesítés funkcióján és sok prototípussal jöttek már elő, de azokat nem tartották elegendőnek és ezért selejt lett belőlük. Helyette született meg a funkció, amely a szenzor adatokat használja a telefonból és könnyűvé teszi a felhasználó számára a fotók kiegyenesítését. Az Instagram blogján a következőket írja Alex Restrepo:

„A legtöbb telefonnak sokféle szenzora van, amely lehetővé teszi, hogy meghatározható legyen az eszköz tájolása és dőlésszöge, ami azt jelenti, hogy meg tudjuk mondani a telefonod által bezárt szöget a fotó készítésének pillanatában. Ezért hoztunk létre egy funkciót, ami gyors és egyszerűen használható, amely tulajdonságokat minden egyes új funkció bemutatásakor szem előtt tartunk…

Mikor belépsz a kiegyenesítés módba, animált módon fogod látni, hogy a fotó automatikusan kiegyenesedik, azaz amikor megérinted a megfelelő gombot, a szemed láttára elfordul a fotó és a funkció rá is közelít. Az animációról kiderült, hogy nagyon fontos darabja a kirakósnak, ugyanis segít megérteni a felhasználónak, hogy mi történik a képpel. Amint az animáció kész és esetleg nem megfelelő a szög vagy kreatívnak érzed magad, manuálisan továbbra is forgatható a kép, ha használod a kereket a képernyő alján. Más opciókat is hozzáadtunk az alkalmazáshoz, hogy a felhasználók egyéb finomhangolást is végezhessen a képeiken: ha a kerék éleit érinted meg, akkor 0,1 fokkal forgatható a kép. Két további, megszokott iOS módon is forgatható a fotó: két ujjal vagy akár csak eggyel, hogy egykezes használat esetén is könnyű legyen a szerkesztés.”

instagramstraighten

Az Instagram tehát az okostelefon szenzorok jeleit használja arra, hogy egy jobb, egyszerűbb és intelligensebb élményt nyújtson a felhasználóknak. Helyszíni adatokat használtak fel például arra, hogy létrehozzanak egy térképalapú navigációs felületet. Nemrég látthattuk azt is, hogy bevezették a videó stabilizálót, amelyhez szintén szükség van az érzékelőkre.