Jelentősen megugrott a hatvan év feletti internetezők száma, közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az évente végzett lakossági felmérése alapján. Mindössze egyetlen év alatt 33-ról 44 százalékra nőtt azon idősebb emberek aránya, akiknél mindennapossá vált az internethasználat, ha pedig a 2017-es adatokat tükröző trend folytatódik, 2018-ban már a hatvan éven felüliek legalább fele fog rendszeresen netezni.

Az NMHH adatai alapján nagyobb eséllyel ismerkednek meg az internettel olyan idősek, akik iskolázottabbak, jobb infrastruktúrájú és helyzetű földrajzi helyeken és nem egyedül élnek. A legerősebb hatása viszont a család egy főre jutó havi jövedelmének van: ez annyira erős, hogy – a legfeljebb 8 osztályt elvégzőket kivételével – iskolázottságtól függetlenül is sokkal nagyobb arányban léptek be az online világba a jobb anyagi helyzetű idősek.

A felmérés szerint a hatvan felettiek főként böngészéssel töltik az időt, amiben már ők is olyan rutinosak, mint bárki más. Ugyanakkor nem maradnak le nagyon a közösségi média használatában sem: kétharmaduk Facebook-felhasználó, minden második idős chatel, és tízből négy már a Youtube-ot is felfedezte magának.

A legfontosabb tényező viszont a távoli ismerősökkel való kapcsolattartás: egy év alatt a szöveges és beszélgetős csetelés aránya 42-től 52 százalékra nőtt, és az adatokból az is világosan látszik, hogy az új belépők nagyobb arányban chatelnek, mint a régebben internetezők.

Forrás: Index