Az európai roamingdíjak éveken át fokozatosan csökkentek, 2017. június 15. óta pedig az Európai Unión belül már mindenféle felár nélkül lehet a mobiltelefonokról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni vagy internetezni, és a külföldön járt magyar mobilhasználók 99 százaléka, az összes magyar mobilhasználónak pedig a 71 százaléka tud az uniós roamingdíjak tavaly júniusi eltörléséről – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb felméréséből.

A közlemény kiemeli: 2016 végén a külföldre utazó mobilhasználók körében még csak 85 százalék, összességében pedig 57 százalék volt azok aránya, akik értesültek a roamingdíjak várható eltörléséről, így mindössze egyetlen év alatt közel másfélszeresére, 30 százalékról 43 százalékra nőtt a magyar előfizetéssel mobilokról az unióban internetezők aránya.

A magyar felhasználók ugyanakkor roamingoláskor elsősorban telefonálásra és SMS küldésre használták a telefonjukat. A kutatás során az is kiderült, hogy Magyarországon többségbe kerültek az okostelefon-tulajdonosok a hagyományos készülékeket használókhoz képest. Tavaly év végén már a vizsgált korosztály 63 százalékának volt legalább egy okostelefonja.

A 2019 háztartásra, illetve személyre kiterjedő, reprezentatívnak tekinthető felmérést, ami a szabályozás változásáról szóló adatokat is tartalmazza, a 14 éves és idősebb magyarországi mobilhasználók körében végezték el, a részletes eredmények az NMHH honlapján teljes egészében elérhetők.

Forrás: NMHH