Legalább fél tucat kiadóval egyeztetnek arról, hogy a cikkeiket közvetlenül a Facebookra töltsék fel. Köztük van a New York Times, a BuzzFeed, illetve a National Geographic is.

Az ötlet lényege, hogy a kiadók a tartalmaikat a fogyasztók számára még könnyebben, gyorsabban elérhető platformon osszák meg. Arról még nincsenek részletek, hogyan is nézne ki az új formátum, de az mindenképp elgondolkodtatja a kiadókat, hogy a Facebooknak világszerte 1,4 milliárd felhasználója van, akiknek egy jelentős része naponta többször is bejelentkezik az oldalra.

Azonban, ahogy a Times is rámutat, ha közvetlenül a Facebookra kerülnének fel a szerkesztőségi tartalmak, azokat nem tudnák a számukra megfelelő ellenőrzés alatt tartani. Illetve, ami fájó, hogy a hirdetési bevételeket meg kellene osztaniuk a Facebookal is, ami anyagilag nem biztos, hogy megérné nekik. Különösen azoknál a lapoknál igaz ez, amelyeknél már most működik az a rendszer, miszerint bizonyos tartalmakat csak regisztrációval, előfizetés ellenében lehet elolvasni.

Amikor ezek a tervek elsőnként szóba kerültek, akkor tavaly októberben, Chris Duncan, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb kiadójának, a News UK-nek a marketingvezetője szerint az elképzelés inkább a kisebb kiadóknak, regionális kiadványoknak lehetne jó lehetőség.

Úgy tűnik mindenesetre, hogy más kiadók nyitottabbak azért a kedvezményezés iránt, még akkor is, hogyha ez azt jelenti, hogy a lapok saját weboldalaira kevesebb látogató érkezhet. A SNapchat „Discover” funkciója például már most megállapodott például a Vice, a CNN, illetve a The Daily Mail illetékesével, hogy bizonyos tartalmakat közzétesznek az alkalmazáson belül.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-facebook-glasses-image24081648

Will Hayward, a korábbi BuzzFeed európai alelnöke egy tweetben azt írta, hogy a New York Times oldalának a forgalma két év alatt a felére esett vissza, és az emberek már nem látogatják úgy a weboldalakat, mint korábban. Az esetleges megállapodásról úgy írt, hogy a „legjobb védekezés a támadás”.

(via)