Nemrég jelentette be a Facebook, hogy saját kriptopénzt dob a piacra: a Libra Coinnal kapcsolatban most konkrétabb terveket, elképzeléseket is közzétett a vállalat. A Libra weboldalán elérhető dokumentum finoman szólva nem győzte meg a szakértőket, akik többek között egy óriásvállalat megalomániájának titulálták az egész projektet.

A fő kritika a Librával kapcsolatban jelenleg az, hogy a rendszer nem rendelkezik olyan központi fékekkel és korlátokkal, mint például a BitCoin. A Facebook forgalomban lévő pénzeinek számát a felhasználók pénzügyi helyzete fogja meghatározni, tehát ki lesz téve a központi bankok által gyakorolt hatásoknak – nem lesz a jelen a nagy elődnél bejáratott limit az érmék számán.

A felhasználók tehát kedvükre termelhetik a Libra-érméket, ami azt jelenti, hogy a cég által remélt viszonylagos stabil árfolyam is elég nehezen jöhet össze. Habár a cég elismeri, hogy némi ingadozás várható a Libra értékében, szakértők szerint sokkal súlyosabb lesz a helyzet, mint ahogy azt Zuckerbergék kívánják.

Hogy a korai befektetőket bátorítsa, cég bejelentette, hogy egy másodlagos érmét is forgalmazni kezd, ami azoknak adna némi pénzügyi biztonságot, akik a kezdetektől megbíznak a Facebook kriptopénz-kísérletében. A Libra Investment Token-nek nevezett érméből származó haszon a rendszer fenntartására lesz fordítva, és a cég ígéri, hogy az ebbe való befektetés alacsony kockázattal fog járni.

Habár a pénzügyi irányelvek hiánya aggasztó lehet ezen a ponton, a másodlagos érmék rendszere talán képes lesz meghozni a remélt biztonságot a rendszernek. A Libra csupán jövőre startol, tehát még bőven várhatóak további fejlemények a rendszer működésével kapcsolatban.

Forrás: The Next Web