A Facebook beváltotta ígéretét és elérhetővé tette a 360 fokos videókat rögzítő Facebook Surround 360 terveit. A műszer összesen 17 kamerával operál. A cég ezen felül elérhetővé tette a szoftvert is, mellyel formázni lehet a tárgyalt videókat. A Facebook célja, hogy minél több ember készíthessen 360 fokos felvételeket  – és azokat természetesen meg is ossza, hol máshol, mint a Facebookon.

Facebook Surround 360

A Surround 360-at a Facebook F8 fejlesztői konferenciáján mutatták be áprilisban és már akkor ígéretet tettek arra, hogy terveit elérhetővé teszik a nagyközönség számára – mely most történt meg ezen a címen. Az egyetlen, boltban nem megvásárolható alkatrész a tölcsér alakú borítás a műszer tetejére és aljára, ám a Facebook tájékoztatása szerint a tervek alapján ezek is könnyen elkészíthetők és megváltoztatható. Jelenleg nagyjából 30 ezer dollárba, vagyis több mint 8 millió forintba kerül elkészíteni a kütyüt – a befektetett munkaidő viszont alig 4 óra. Elméletileg.

Brian Cabral, a Facebook engineering directora szerint a tervek kiadásával előfordulhat, hogy az emberek megpróbálják majd továbbfejleszteni azt – olcsóbbá tenni, könnyebbé tenni, kisebbé tenni vagy növelni a felbontást (mely jelenleg 8k), amivel nem hogy nincs baj, de a Facebook direkt reménykedik is ilyen fejlesztésekben a felhasználók részéről.

A Facebook az első a piacon, ami nem csak műszert fejlesztett ki arra, hogy lehetővé váljon 360 fokos felvételek készítése, de külön speciális szoftvert is fejlesztett hozzá. Bár azért vannak mások is a piacon. A Nokia Ozo kamerája majdnem 17 millió forintba kerül, a GoPro Odyssey kamerája pedig alig többe mint 4 millió forint. De a Facebook szerint dizájnt tekintve az ő fejlesztésük a legjobb.

A social media-óriás elmondása szerint nem akar profitot termelni a kamerából és gyártóvá sem akar válni.

A Facebook Surround 360-ról korábban itt írtunk.

Forrás: The Verge