Néhány prominens modell és influenszer Instagramját ellepték a képek, amiken éppen nagyon jól érzik magukat  szaúd-arábiai MDL Beast zenei fesztiválon. A kommentelők szerint hatalmas csalódás, hogy annyi felelősségérzet nincs bennük, hogy az országban uralkodó emberjogi krízis sem érdekli őket, hanem a hat számjegyű fizetésért cserébe részt vesznek a szaúdi kormány egyértelmű propagandájában, és megrendezett, hamis képekkel tömik a sokszor gyerek követőik fejét, miközben egy olyan országban szórakoznak, amit a világ jelentős hányada elítél. Egyelőre nem tudni ki hibázott, ha az influenszerek esetleg valamilyen furcsa okból kifolyólag nem is hallottak arról, mi folyik Szaúd-Arábiában, a profi managementjüknek tájékoztatni kellett volna őket erről a helyzetről. 

A szaúdi kormány szeretné rehabilitálni az ország hírnevét, miután az Amerikában élő, de szaúdi származású, a kormányt bíráló Dzsamal Hasogdzsit az isztambuli nagykövetségen gyilkolták meg, és a szállak egészen a szaúdi koronahercegig vezethetőek vissza, vagy miután szélsőséges ideológiának nevezték a feminizmust és a homoszexualitást. Az országban folyamatosan semmibe veszik az emberi jogokat. Rendszeres, hogy őrizetbe veszik az emberi jogi aktivistákat,  2015-ben például egy aktivistát őrizetbe vettek, megkínoztak, halállal és nemi erőszakkal fenyegették, amiért az ellen tiltakozott, hogy a nők nem vezethetnek autót. (Azóta törvényt hoztak arról, hogy nők is ülhetnek a volán mögé). 2019 év elején Twitteren kért segítséget egy fiatal nő, aki a családja elől menekült és már mi is írtunk arról, hogy a Twitter két volt alkalmazottja is a szaúdi kormánynak kémkedett azokról, akik bírálták a rendszert.

Ezeket a híreket szeretné a szaudi kormány azzal ellensúlyozni, hogy nemzetközi fellépőknek kínálja a megszokott gázsijuk hatszorosát, és influenszereket utaztat és busásan megfizet azért, hogy azt lássa a világ, hogy az országban minden a legnagyobb rendben van, az emberek, aki pedig mást állít az hazudik. Néhány hónapja könnyítettek a beutazáson is, hogy vonzóvá tegyék az országot a turisták előtt, és emiatt van szükség ilyen együttműködésekre is. Nem csak influenszerek, de olyan újságok is kaptak meghívást mint a brit Glamour vagy Vouge Arabia, aminek egyik képét még az amerikai anyamagazin is átvette, igaz a posztot azóta törölték. 

Tavaly Nicki Minaj mondta le a koncertjét Szaud-Arábiában, mert kiderült számára, hogy ott az LMBTQ kapcsolatok bűncselekménynek számítanak, és nem akart egy ilyen országban fellépni. A modell Emily Ratajkowski hasonlóan nyilatkozott, őt is hívták erre a fesztiválra, de helyette inkább újra felhívta a figyelmet a nők jogaira, akik az országot nem hagyhatják el férfi hozzátartozójuk engedélye nélkül, és ahhoz is férfi beleegyezése kell, hogy egyedül éljenek. 

Forrás: The Verge