Elég vicces, ha arra gondolunk, sokan nincsenek oda a QR – kódokért, miközben azok sok hasznos információhoz vezetnek minket egyetlen snapshot segítségével – a Mercedes-Benz pedig ezt a hatékony módszert használja majd, hogy életeket mentsen – írja az Engadget.com.

Az autógyártó a szimbólumokat a kocsikra akarja tenni, így a baleset esetén kiérkező sürgősségi személyzetnek csak annyit kell tennie, hogy azt a telefon kamerájával beolvastatja. Ezután hozzáférnek az úgynevezett mentési adatlapokhoz, azaz sematikus rajzokhoz, amelyek megmutatják, hol kell a sérült kocsiba belevágni, amikor a beszorult utasokat próbálják kimenekíteni. Ezzel az azonnali tudással a mentést végzőknek nem kell a modell megerősítésére várniuk vagy azt kockáztatniuk, hogy elvágnak vezetékeket, például azt, amelyben az üzemanyag folyik.

mercedes-benz-qr-code-safety

Míg kezdetben kizárólag a Mercedes-Benz autóiban látjuk majd a QR – kódokat ez évtől kezdve, a cég nem önző: hajlandó szabadalmaztatni a módszert annak reményében, hogy minden autógyártó gyorsan elsajátítja a technológiát.