Jack Sweeney neve talán onnan lehet ismerős, hogy pár hónapja ő követte folyamatosan, merre jár Elon Musk magángépe. Akkor Musk pénzt ajánlott, hogy hagyja abba, ő viszont gyakornoki állást kért helyette. Most milliárdosok és iparmágnások keltették fel a figyelmét. 

A hétvégén létrehozott új Twitter-fiókja már  162 ezer követővel rendelkezik, és már most legalább 21 orosz milliárdos és iparmágnás magánrepülőjét követi nyomon.A repülési mozgások mellett az üzemanyag-felhasználást és a költségeket is nyomon követi. Az új @RuOligarchJets fiók szerint Roman Abramovics, a Chelsea Football Club tulajdonosának magánrepülőgépei és helikopterei hétfőtől különböző célállomásokon szálltak fel és landoltak, köztük Moszkvában, Bakuban, Saint Kitts és Nevisben és Dubaiban. 

A Sweeney által nyomon követett oligarchák közé tartozik Alekszandr Abramov acélmágnás is. A nyomkövetés szerint Abramov repülőgépei és helikopterei a világ különböző pontjain szálltak fel és szálltak le, beleértve Londont, Seychelle-szigeteket, Antiguát és Barbudát, valamint Abu Dhabit. Múlt héten elindította a @PutinJet oldalt is, és elkezdte nyomon követni a Vlagyimir Putyin orosz elnök tulajdonában lévő repülőgépek útvonalát, de felhívta a figyelmet, hogy ez nem túl pontos, mert nem igazán lehet hozzájutni az információkhoz, amiket egyébként egy nyilvános, mindenki számára elérhető adatbázisból nyer ki. 

Forrás: The Guardian