A Facebook Home a tesztelések során igen hatékonynak bizonyult: minden más felé helyezi a Facebookot, de alatta megbújik a jó öreg Android. A VentureBeat, a Mashable és a TechCrunch jóvoltából következzen egy összefoglaló arról, hogyan állta ki az első próbákat a Facebook újdonsága.

Kezdjük a HTC First készülékkel, amely egy könnyű és meglehetősen csinos telefon és tele van meglepetésekkel, öröm használni. Még azokat a funkciókat is, például a felugró kis chat fejeket, amelyek első látásra idegesítőnek tűnnek. Ami pedig egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy sokkal többet láthatunk vele a Facebook hírfolyamunkból, mint valaha. Jó hír az átlagfelhasználónak és kevésbé kellemes azoknak, akik elsősorban munkaeszközként tekintenek a mobiljukra – írja a VentureBeat.

Maga a hardware azért nem túl káprázatos. Négy színből választhatunk, ami egész jó, ám a mobil felhasználók többsége a végén úgyis egy saját tokot pattint a telefonjára. A fantasztikus kezdőképernyő megjelenése is nagyon fontos, hiszen „faltól falig” ér.

facebook-phone

Hogyan is működik a Home?

A bekapcsolás után be kell jelentkezned a Facebook és Google fiókodba is. Ezután következik a teljes képernyős applikációként működő induló felület, amely a Facebook hírfolyamodat egy egészen új módon jeleníti meg.

Ha egy ismerősöd megoszt egy képet, az kitölti a képernyődet, miközben a képaláírások diszkréten megbújnak a kép tetején. Ha a barátod egy linket vagy állapotfrissítést oszt meg, elolvashatod azt is, de a teljes képernyőt kitöltő kép továbbra is látszódni fog a háttérben.

Azok az állapotfrissítések, amelyek nem tartalmaznak fotót, az adott ismerős borítóképével fognak megjelenni. Ez azt jelenti, hogy sokszor fogod látni ugyanazt a borítóképet azoknál, akik nem adnak a posztjaikhoz a fotókat – számolt be a Mashable.

Haladhatunk a hírfolyamban jobbra és balra is húzva ujjunkat a képernyőn, és dupla érintéssel lájkolhatunk bármely státuszfrissítést, képet vagy linket sőt, közvetlenül innen olvashatjuk azokat és kommentelhetünk hozzá. Ezen kívül a Facebook alkalmazását és mobil web böngészőjét is használhatjuk, hogy átnézzük az állapotfrissítéseket.

facebook-phone (1)

Túl a kezdőképernyőn

A hírfolyamok elemeinél egyetlen érintéssel előhozhatjuk a telefon szoftverjének további részeit. A saját Facebook profilképed fog megjelenni egy kis buborékban, a képernyő alján.

Ha balra „indulsz”, a Facebook Messaging üzenetküldő funkcióval találkozhatsz, jobbra pedig a legutolsó általad használt alkalmazással.

Fentről az alkalmazások érhetőek el, ami olyan, mint egy tipikus Android alkalmazásindító felület, amely testre szabható, például ABC sorrendbe is rendezhetőek az applikációk. Ezzel az alkalmazás felülettel az egyetlen gond, hogy egy extra „simításra” van szükségünk ahhoz, hogy elérjük. Ez egészen addig nem tűnik problémának, míg véletlenül át nem kellett küzdened magadat 10 Facebook poszton a Google Maps eléréséhez, hogy megnézd, hogyan jutsz el a … hova is?

901722_10200933789937963_208666344_o

Ennél gyorsabban az értesítéseken keresztül juthatsz el az alkalmazásokhoz, amelyek már a kezdőképernyőn is megjelennek kisméretű képekkel és a tartalom rövid ismertetőjével, amennyiben az elérthető. Dupla érintéssel juthatunk az adott alkalmazáshoz, hogy megtudjuk a részleteket, valamint jobbra és balra húzva törölhetőek az értesítések. Ezen kívül csoportba rendezhetőek, így többet is tudunk egyszerre mozgatni, áthelyezni.

facebook-home-htc-frist-notifications

A Facebook Home egyik legvitatottabb elemei a „Chat Heads”, vagyis a chat fejek, amelyek tulajdonképpen kis buborékokként jelennek meg SMS és Facebook üzenet érkezése esetén.

A tesztek során az derült ki, hogy bár könnyen idegesítő funkcióvá is válhatna, igen szórakoztató használatot biztosít, hiszen a kis buborékokban megjelenő fejek könnyen mozgathatóak a képernyőn, gyorsan megtekinthetőek az üzenetek egy érintéssel, valamint azonnali válaszlehetőséget is kapunk. Sőt, ha ignorálni akarjuk az üzenet küldőjét, leküldhetjük a képernyő aljára. Ha megérintünk egy chat fejet, látni fogjuk az adott személlyel folytatott összes beszélgetést is.

facebook-chat-heads-map-multi-tasking

A Facebook Home hiányosságai

A Mashable tesztjéből az is kiderült, hogy néhány funkció aggodalomra ad okot: a „like” és „comment” gombok minden képnél folyamatosan aktívak, azaz a telefon feloldása nélkül is lehet azokat lájkolni és hozzájuk szólni.

Ez nem azt jelenti, hogy a Facebook Home és a telefon maga nem teljesen biztonságos – vélekedik a Mashable. Először is, minden értesítés megtekintéséhez dupla érintés szükséges még a lezárt telefonon is. A Facebook azért tervezte így, hogy a felhasználó semmit se aktiválhasson egy véletlen érintéssel, például akkor, amikor a zsebében van a mobil. Mégis, bár PIN kód beállítása is lehetséges, egyelőre ez is ignorálva van a kommentek és lájkok esetében.

b

A Mashable jó tanácsa továbbá, hogy miután a HTC First a Facebook Home futtatása közben folyamatosan letölti nemcsak az állapotfrissítéseket, de a fotókat is, nem árt beállítani azok minőségét is, hogy ne lépd túl a havi adatkorlátodat. Az alapértelmezett beállítás a „medium”, de adott a „low” és „high” opció is.

Szintén a beállítások menüben maga a Home is kikapcsolható egyébként, ha inkább sztenderd Andorid élményre vágyunk.

Drag-Your-Avatar-to-Access-

Továbbá néhány technikai adat a TechCrunch jóvoltából:

Az LTE kapcsolat gyors, a képernyő színes és letisztult, az akkumulátor pedig egészen jól bírja, ám gyorsan merül a telefon, ha magasra vesszük a képernyő fényerejét, hogy szebben mutasson a Cover Feed. Az utolsó 15 százalék különösen hirtelen számlálódik vissza, így könnyen meglepetésben lehet részünk, ha arra számítottunk, hogy a nap végéig kihúzza a telefon. Mindenesetre a mikro USB töltő igen gyorsan újratölti a mobilt, bár a készülék nem fog automatikusan bekapcsolni, amint ez megtörtént.

Az is gondot okozhat, hogy a kamera alkalmazása is jól el van rejtve a többi applikáció között, azaz nem lehet gyorsan hozzájutni, hogy aztán spontán felvételeket készítsünk. Ha pedig sikerül is megnyitni, nem leszünk túl boldogak az 5MP kamerával, amely gyenge, szinte homályos képeket készít és különösen kevés fénynél akadnak problémái. Ez kétségkívül a HTC legrosszabb része.

A TechCrunch egy kis összevetést is készített arról, hogyan teljesít a HTC First technológiája a Samsung SIII és iPhone 4S készülékeivel szemben:

review-htc-first31

Mindenesetre a Facebook Home és vele karöltve a HTC First egyelőre több pozitív értékelést kapott, mint rosszat és ha már egy iPhone-imádó is azt mondja, hogy ez a legjobb okostelefon, amit valaha alkottak, sőt, a legjobb eszköz, amit eddig piacra dobtak, akkor talán érdemes lesz odafigyelni rá.