Mindössze néhány nappal a 3D nyomtatással előállított „Liberator” kézifegyver bejelentése után, a Defense Distributed arról számolt be, hogy sikeresen el is dördült a prototípus. A Forbes dokumentálta az első próbát, amely Texasban zajlott és több gyakorlatból állt, amikor is a ravaszt egy távvezérelhető húr segítségével mozgatták, több-kevesebb sikerrel. Végül a Defense Distributed provokatív alapítója, Cody R. Wilson járt sikerrel, amikor ő maga kézzel irányítva sütötte el a fegyvert. Sem résztvevőnek, sem a pisztolynak nem esett bántódása, leszámítva egy repedést az utóbbin – számolt be a The Verge.

A Forbes beszámolója szerint az egyik titok a pisztoly strukturális integritásán túl, hogy a puskacsövet lekezelték „egy üveg acetonnal, amelyet egy serpenyőnyi vízzel és egy kempingfőzővel párologtattak el”, amely csökkenti a súrlódást. A Liberator 16 részből áll, amelyből 15-öt a Stratasys 3D nyomtató alkotott meg, az egyetlen nem funkcionális fém elem pedig megfelel a lőfegyver használat szabályainak.

A tesztlövöldözés látható az alábbi videóban, amelyből kiderül az is, hogy a Liberator 3D tervrajzait is elérhetővé tették. Wilson célja a Liberator fegyverrel, hogy felhívja a figyelmet arra, hogyan teszi a technológia a törvényeket és a kormányokat irrelevánssá. „Tudom, hogy ezt az eszközt arra is használhatják, hogy valakiben kárt okozzanak. Ez egy ilyen dolog – ez egy pisztoly”, mondta a Forbes-nak. „Azonban nem gondolom, hogy ez ok arra, hogy ne tegyük elérhetővé. Úgy hiszem, a szabadság végülis fontosabb érdek.”