Most, hogy kiderült, hogy az Egyesült Államokban a felmérések szerint meglepően kevesen adatnák be maguknak a COVID-19 megbetegedések számát csökkentő védőoltásokat, miközben Anglia már engedélyezte is a Pfizer védőoltasát, a Facebook elérkezettnek látta az időt, hogy bejelentse, hogy akkor mostantól törölni fogja az oltásellenes álhíreket. A szakértők szerint az egész lépés már nagyon elkésett. 

A Facebook irányelve eddig azt mondta, hogy azokat a vírussal kapcsolatos hamis híreket kell törölni, amik közvetlen fizikai veszélyhez vezethetnek. Ilyenek a nem igazolt gyógymódok, vagy az olyan népi praktikák, minthogy hypót kell inni. Most ezt kibővítették azzal, hogy olyan oltásokra vonatkozó bejegyzésekre is vonatkozzon, amiket a közegészségügyi hatóságok egyértelműen cáfoltak. Ide tartoznak olyan összeesküvés-elméletek, mint hogy mikrochipeket ültetnek az emberekbe az oltással,vagy a hatékonyságra, összetevőkre, mellékhatásokra vonatkozó hamis állítások. 

A Facebook azt mondja, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, és hogy minél több tény lesz az emberiség birtokában a vakcinával kapcsolatban, úgy bővítik azt a listát is, hogy milyen állításokat kell eltávolítani az oldalról. 

A szakértők szerint azonban hiba volt eddig is teret engedni az egyértelműen hamis és oltásellenek hangoknak, ugyanis innen sokkal nehezebb lesz meggyőzni a lakosságot, hogy a tudományban meg lehet bízni. Szerintük a hamis hírek többsége kisebb csoportokban terjed, amit sokkal nehezebb ellenőrizni, viszont hatékonyan tudják eljuttatni rengeteg emberhez. 

Forrás: The Verge