Már írtuk itt a Marketing Morzsákon, hogy az ausztrál kormány egész keményen nekiment a Google-nek és a Facebooknak. Egész pontosan azt akarják elérni, hogy a két cég fizessen a rajtuk keresztül megjelenő hírekért, mivel például a Facebook jóval nagyobb hasznot húz, mint a cégek. Az ausztrál kormány tisztességes díjazást szeretne kialkudni az újságírói munkáért.

A Facebook ausztrál leányvállalatának természetesen ez nem tetszik. Leszögezték, hogy a törvényhozók félreértik az egész internet működését, és kárt tesznek a hírszervezetekben, amelyeket meg akarnak védeni. Ellenlépésként pedig azt helyezték kilátásba, hogy ha ezt a kormány bevezeti, akkor a Facebook megtiltja a kiadóknak és az embereknek, hogy híreket osszanak meg az oldalán és az Instagramon.  Ezen kívül elmondták azt is, hogy a Facebook igen kevés hírt jelenít meg a hírfolyamában, és a bevételének is csak kis részét jelentik az ilyen tartalmak. 

Az ausztrál hatóságok szerint viszont a Facebook tud minden rosszul, és rosszkor fenyegetőzik. A Facebook ugyanis már most is fizet egyes szereplőknek a hírekért, az új törvény pedig csak átláthatóvá tenné az egészet. Helyi tanulmányok szerint egyébként az ausztrálok 39 százaléka a Facebookon olvas híreket, 49 százalék pedig itt tájékozódik a koronavírusról is.