Koronavírus-járvány ide, koronavírus-járvány oda, mindenki fejleszt. A Viber is, akik most összeszedték az öt legfrissebb újításukat, és kiküldték a sajtónak. Alább ezek részletesen.

Eltűnő üzenetek

A korábban csak titkos csevegésekben használt fejlesztést mostantól bármely felhasználó beállíthatja személyes beszélgetéseiben egy időzítőnek köszönhetően, amely szöveges üzenet, fotó, videó vagy más típusú fájl elküldése esetén pár másodperctől akár napokig terjedő intervallumban elérhető lesz a címzett számára. A tartalom törlésének automatikus visszaszámlálása azonnal megkezdődik, miután a címzett megtekintette az üzenetet.

Eltűnő üzenet létrehozásához nincs más dolga a felhasználónak, mint:

  • az óra ikonra kattintani a csevegés alján, és beállítani az üzenet megjelenítésének időtartamát;
  • elküldeni az üzenetet a címzettnek.

Az új funkcióval minden felhasználó ellenőrizheti megosztott információt, amelyek a visszaszámlálás végén megsemmisítik önmagukat. Ráadásul az intelligens képernyőértesítést is beépítették a funkcióba, ennek köszönhetően pedig a feladó értesítést kap arról, ha a címzett képernyőképet készít az általa titkosított üzenetről. 

Csoportos hang – és videóhívás

A „social distancing” és az új normához való fokozatos alkalmazkodás miatt megnövekedtek az igények a személyes találkozókat felváltó csoportos hívások iránt, az embereknek át kell gondolniuk, hogyan kommunikáljanak csoportokban. A megszokott mindennapok során akár naponta többször is találkoztunk másokkal, legyen szó akár kollégákról, barátokról, főzőtanfolyamot tartó séfekről vagy jógaoktatókról, minden csoportnak szüksége van olyan platformra, ahol találkozhatnak, akár virtuálisan is. A Viber Group Video Call funkciójával mindezt megtehetjük az applikáción belül, az olyan lehetőségeknek köszönhetően, mint a képernyőmegosztás vagy a videóközvetítés. A Group Video Call funkció tökéletesen kiegészíti a Viber által kínált többi lehetőséget, például a csoportos beszélgetéseket vagy az akár 20 fős csoportos hanghívást.

A Group Video Call indításához nincs más dolga a felhasználónak, mint:

  • koppintani a képernyő tetején található „új videó” gombra, vagy egyszerűen csak hozzáadni további résztvevőket a folyamatban lévő videóhíváshoz.

Viber asztali elérése

A Vibert nem csak mobil készülékre, de Windows és Mac asztali számítógépre vagy laptopra is letölthetik a felhasználók. Az asztali alkalmazáson egyaránt elérhető a csevegő, hang és videó hívás funkció, így tökéletes választás a családdal, kollégákkal való kapcsolattartáshoz, de segítőtárs online oktatás esetén is.

Alkoss matricákat

Vannak olyan helyzetek, amikor a szavak ereje nem elég, ilyenkor a matricák hiánypótló megoldásként remekül funkcionálnak. A matrica alkotó segítségével bármely felhasználó létrehozhatja saját matricacsomagját. Minden újonnan létrehozott csomagban 24 elemet formázhatnak és dekorálhatnak a vállalkozó szellemű, kreatív felhasználók.  Ehhez nem kell mást tenniük, mint a Matrica Piac felületen belül megnyitni a Matrica Készítő platformot, vagy bármely beszélgetésben belépni a Matrica menübe és feltölteni a kiválasztott képet, amit az applikáció azonnal matricává alakít. Bár a szolgáltatás jelenleg csak Androidon elérhető, az iOS felhasználók se csüggedjenek, hiszen hamarosan számukra is elérhetővé válik a funkció.

A matricakészítő funkció lehetővé teszi a felhasználók számára az alábbiakat:

  • Matricák formázása: A felhasználók mozgathatják a feltöltött fényképet, elforgathatnak vagy felnagyíthatnak egy adott részletet, illetve használhatják a varázspálcát a fénykép hátterének eltávolításához.
  • Matricák díszítése: Miután a matrica elnyerte végleges formáját, a felhasználók díszíthetik azt firkákkal, szöveggel, más matricákkal vagy hangulatjelekkel. 

Az egyedi csomagok alkotóiként a felhasználók nyilvános vagy privát címkével dönthetik el, hogy más Viber-felhasználók számára elérhetővé teszik-e a matricákat. Továbbá jelentést tehetnek azokról a nyilvános matricákról, amelyek sértik a Viber felhasználási feltételeit.

Jegyzeteim

A fogyasztók napi tevékenysége állandó multitasking-feladatokból áll, — az üzenetek, a hívások és a videók fogadása — mindezek egy helyen történő nyomon követése pedig kihívást jelent. Ezért hozta létre a Viber a Jegyzeteimet, egy új, dedikált platformot a felhasználók csevegési menüjében, amely segíti a teendők priorizálását, a fényképeket, az emlékeztetőket és minden egyebet egy helyen tárolni.

A Viberen elérhető mindennapi üzenetküldési és szervezési funkciókra szabva tervezték a megoldást:

  • készítsd el teendőid listáját;
  • mentsd el kedvenc üzeneteid, videóid, matricáid azonos helyre;
  • szinkronizáld bármilyen eszközzel (például mobil, asztali, táblagéppel stb.);
  • állíts be emlékeztetőt a legfontosabb jegyzetekhez.