Ha eltűnik a kutyád vagy a macskád, az bizony komoly trauma lehet. És még, ha valaki meg is találja szőrös barátodat, nem tudhatják, téged merre találnak. Ha a háziállatod egy menhelyre kerül, idővel még el is altathatják, ezért Philip Rooyakkers, a „PiP – The Pet Recognition Company” vezérigazgatója úgy döntött megnézi, ő és a csapata hatékonyabban tudja-e alkalmazni az arcfelismerést, mint a bilétát, amikor az elveszett állatok bejelentéséről és megtalálásáról van szó – írja a TechCrunch.

A PiP egy Indiegogo kampányt indított 100 ezer dollár összegyűjtését remélve a következő hónapban, amely ahhoz szükséges, hogy az alkalmazást  piacra dobják.

20130806112755-pip_website_mainimage

A cég technológiája, melyet Dr. Daesik Jang arcfelismerés szakértő fejlesztett ki, a kutyák és macskák 98 százalékát azonosítani tudja. További meta adat (fajta, méret, súly, nem, színek, stb.) segítségével kiegészítve ez azt jelenti, hogy a PiP képes virtuálisan felismerni minden egyes eltűnt háziállatot.

Így működik: a gazdák regisztrálnak a PiP – re és feltöltenek a rendszerbe néhány fotót az állataikról. A technológia elemzi az arcuk egyedi vonásait és elraktározza az adatokat.

Bárki letöltheti az alkalmazást azért is, hogy bejelentse az elveszített állatokat. A gazdáknak fizetniük kell a feliratkozásért (a terv szerint ez havi 1,49 dollár lenne, amelyből 2 százalék a helyi állatmentő alapítványokhoz kerül) és amint eltűnik a kis kedvenc, a PiP értesíti a helyi állatfelügyeletet és állatmentőt, állatorvosokat és orvosi lerakatokat.

happy-pet-owner

Az alkalmazás még a közösségi média posztokat is átnézi, amelyekben megtalált állatokat említenek meg. „Nem csak az egész közösségi médiában közvetítjük a hírt, hogy az állat elveszett, de mindenki, aki használja az alkalmazást (abban a térségben), kapni fog egy felugró üzenetet. Kapcsolatba lépünk a tulajdonossal, hogy meghallgassuk, valamint biztosítsuk a Pip azonnali válaszát és támogatását” – mondta Rooyakkers egy nyilatkozatban.

Ha egy állatot megtaláltak, a Pip az arcfelismerő szoftvert fogja használni, hogy megnézze, van-e egyezés a rendszerben. A hibák elkerülése érdekében mindig ellenőrzik majd a meta adatokat is, hogy minden bizonyosan passzoljon.

Nyilvánvalóan van több módja is annak, hogy egy elveszett állatot azonosítsunk, például a „személyi” biléták és a mikrocsip implantátumok. Ugyanakkor utóbbiak esetében sok előírásnak kell megfelelni, ezért nem minden menhely vagy klinika tud minden csipet beolvasni. Az arcfelismeréssel pedig bárki beszkennelheti a kutyákat vagy macskákat rögtön a megtalálásuk után anélkül, hogy bármilyen speciális eszközre lenne szüksége, aminek köszönhetően a gazdival való egyesülés gyorsabb és egyszerűbb lehet.