Aki aktív Facebook-felhasználó, annak nem lesz meglepetés, mert a legnagyobb közösségi oldal reggel mindenkit figyelmeztetett, viszont mi is meg tudjuk erősíteni: ma, azaz július 17-én van az emojik világnapja. Az ünnepet Jeremy Burge, az emojipedia.org készítője, a hangulatjelek Wikipédiájának atyja találta ki, és 2018 már a negyedik év, mikor a különböző techcégek valamilyen módon megemlékeznek az életünket behálózó sárga (és egyéb) ikonokról.

Érdekesség, hogy az emojik születése egy japán fejlesztő, Shigetaka Kurita nevéhez fűződik, ő volt ugyanis, aki az első, 176 emojiból álló karakterkészletet fejlesztette ki egy mobilszolgáltató számára. A japán fiatalember 1998-ban mutatta be az érzelmek és érzések kifejezésére szolgáló első karaktereket, amiket az SMS-ek karakterlimitje hívott életre. A hangulatjelek azóta meglehetősen hosszú utat jártak be, kitörtek Japánból, és manapság már elképzelhetetlen nélkülük a közösségi média.

Ami pedig a számokat illeti: hivatalosan már 2789 emojit tartanak számon, de ezeknek csak a töredéke található meg a telefonjainkon és a különböző platformokon – bár a használható hangulatjelek száma mindenhol évről évre bővül.