Már léteznek automatikusan vezérelt repülők és sofőr nélküli autók. Miért ne beszélhetnénk távirányítható otthonokról is? – teszi fel a kérdést a Fastcodesign.com.

A Soleta House, pontosabban a Soleta zeroEnergy One már egy lépés a megfelelő irányba. Az öko otthonok egyik prototípusáról van szó, amely multifunkciós struktúrákból, high-tech és tiszta energia rendszerekből épül fel, amelyeket okostelefonon keresztül lehet irányítani.

1672618-inline-soleta-zeroenergy-sustainable-wooden-house-ecologic-home-dwell-fachwerk-prefab-homes-ansonia-37

A projekt jelenleg a Bukaresti Amerikai Nagykövetségnél van kiállítva, melyet a Justin Capra Foundation for Invention and Sustainable Technologies (FITS) fejlesztett ki. A cél az volt, hogy egy zéró energiával működő helyet alkossanak, amely használható házként, stúdióként vagy irodaként, különböző éghajlatokon. Emellett megfizethetőnek és sokoldalúnak kellett lennie, alacsony karbantartási költségekkel és „pozitív öko hatással”, olvasható a cég nyilatkozatában. Természetesen fontos szempont volt, hogy építészetileg is jó legyen a végeredmény.

A ház természetes és megújítható anyagok egész palettáját tartalmazza, amelyek egy kellemes hatást érnek el: ránázésre olyan az építmény, mint egy kis kunyhó. Nagy teljesítményű hőszigetelő üveget használtak az építésekor, hogy levegős, fényes tereket hozzanak létre úgy, hogy a hőt is tartsa a ház.

1672618-inline-soleta-zeroenergy-sustainable-wooden-house-ecologic-home-dwell-fachwerk-prefab-homes-ansonia-42

Szinte minden elképzelhető funkció belekerült az építménybe, köztük a napenergia, esővíz gyűjtők, padlófűtés, „természetes” és „kényszerített” szellőztető rendszerek, LED világítás és így tovább. Egy úgynevezett totalizáló klíma kondicionálós rendszer folyamatosan monitorozza a ház szellőzését és energiáját, amellyel az energiafelhasználást akár 45 százalékkal lehet csökkenteni. És ami a legjobb, hogy könnyen irányítható: okostelefonnal lehet kalibrálni a belső környezetet a saját igények szerint. És természetesen egy alkalmazás is van hozzá.