A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp üzenetküldő alkalmazásban nem lehet olyan linkeket küldeni egymásnak, amelyek a konkurens Telegram oldalára mutatnak.

Úgy tűnik, a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp blokkolja a Telegram alkalmazásra mutató hivatkozásokat – erről panaszkodnak a felhasználók. A Telegramra mutató linkekre nem lehet rákattintani, és másolni sem engedi azokat a WhatsApp. Sőt, még a Telegram.com-ot sem lehet elküldeni az alkalmazáson belül, pedig ez egy Massachusettsben található újsághoz tartozik.

whatsapp

A WhatsApp fejlesztői még nem reagáltak a hírekre, így egyelőre nem lehet biztosan megmondani a cenzúra okát. Egyesek feltételezik, hogy azért blokkolták a Telegramot, mert több jel is arra mutat, hogy a november 13-i párizsi terrortámadások elkövetői ezt az alkalmazást használhatták a merényletek megszervezése során. A Telegram egyik nagy előnye ugyanis, hogy titkosított, szinte vissza nem követhető chatszobákat kínál a felhasználóinak.

A Facebook egyébként nem először blokkolt már különböző linkeket – emlékeztet a Business Insider. Volt már, hogy a Pirate Bay linkjeit nem engedte elküldeni, de a konkurens Tsu közösségi oldal is tiltólistás volt.