Két tetszőlegesen kiválasztott ember között hat lépés a távolság.

Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék egyetemi tanára és kutatócsoportja egy több mint négy évtizeddel ezelőtti kísérletet ismételt meg nemrég, felhasználva a Twittert. A kutatásról a PLOS One folyóirat novemberi számában számoltak be – írja a nyest.hu.

A „hat lépés távolság” elmélete Stanley Milgram nevéhez fűződik, az amerikai szociálpszichológus még az 1960-as években végzett kísérletet az Amerikai Egyesült Államok középnyugati részén. Kutatása során arra kérte az önkénteseket, hogy saját ismerőseik láncolatán keresztül, egy képeslap küldésével találjanak meg egy bostoni ismeretlent. A kísérlet szerint akkor átlagosan öt emberre volt szükség: így hat lépésen át lehetett eljutni egyik embertől bármelyik másikig a világon.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-social-network-image26738938

A Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéken működő csoport két és fél éve kezdte meg annak az adatbázisnak, „az emberi barátság virtuális térképének” az építését, amely Twitter-adatokon alapul: összesen 6 millió csomópontot és 122 millió élt határoztak meg. Véletlenszerűen választottak ki párokat egymástól földrajzilag távol eső nagyvárosi agglomerációkból, majd egy algoritmus segítségével a közös barátokon keresztül igyekeztek őket összekötni, megtalálva a legközelebb élő barátot. Az útvonal nagy távolságokban – három-hat lépésen belül, például Chicago és New York között – jól működött. Az algoritmus ezt követően azonban összeomlott és az üzenetek mindössze húsz százaléka ért célba: a sűrűn lakott városi területeken alig működött az útvonal. „Ha egy nagyvárosban élsz, a barátaid geoföldrajzi helyzete nagyon változatos. Az algoritmus körbe-körbe jár, de nem ér el a címzetthez, elveszik a metropoliszban” – magyarázta a kutatócsoport vezetője.