Ezzel a címmel most nem mondunk újat, de most a Wall Street Journal írja, hogy a TikTok az elmúlt 15 hónapban csendben, de annál kitartóbban gyűjtött adatokat az androidos felhasználóktól, ezzel pedig megszegték a Google felhasználási szabályzatát. 

A Wall Streer Journal szerint a TikTok egy kiskaput használt ki, aminek köszönhetően 2019 novemberét megelőző 15 hónapban gyűjtötte az androidos felhasználók MAC-címét, ami minden egyes telefonon állandó, magyarán személyes adat. A Google 2015-ben már elzárta a hozzáférést a MAC-címek elől, ennek ellenére a TikTok kínai anyacége, a Bytedance egy ismert, de ki nem javított biztonsági rést használva gyűjtötte a felhasználók MAC-címét, mindenféle figyelmeztetés nélkül. Később a megszerzett címeket más adatokkal, például reklámazonosítókkal kötötték össze, amivel végképp megsértették a Google irányelveit. Az adatgyűjtést közvetlenül azután állították le, hogy az USA nemzetbiztonsági ellenőrzésnek vetette alá őket.

A Wall Street Journal egyébként azt írja, hogy az alkalmazás nem gyűjt szokatlanul nagy mennyiségű adatot a MAC-címeken kívül. A TikTok ráadásul azt mondja, hogy a jelenlegi verzió már nem gyűjti ezt sem. Ezzel persze nem nyugtattak meg senkit, de legalább elmondták.