A The Markup vizsgálata szerint számos kórházi weboldalon van olyan kód, ami engedélyezi a nyomkövetést és érzékeny egészségügyi információkat oszt meg a Facebookkal, mkor emberek időpontot egyeztetnek. Szakértők szerint az eszközt használó kórházak megsérthetik az egészségügyi adatvédelmi törvényt. 

A Markup azt találta, hogy az Egyesült Államok 100 legjobb kórháza közül 33 használ a Meta Pixel nevű nyomkövetőt webhelyén. A Meta Pixel telepítése hozzáférést biztosít a csoportok számára a Facebook- és Instagram-hirdetésekkel kapcsolatos elemzésekhez, de azt is nyomon követi, hogy az emberek hogyan használják webhelyeiket: milyen gombokra kattintanak, milyen információkat helyeznek el az űrlapokon. A kórházi webhelyeken ezek a páciens IP-címéhez kapcsolódó érzékeny egészségügyi információkat tartalmazhatnak. Az egyik kórház honlapján az ütemezés gombra kattintva elküldte a Facebooknak az orvos nevét és azt, hogy Alzheimer-kórral kapcsolatosan egyeztettek időpontot. 

A Markup vizsgálata szerint olyan is előfordult, hogy a Facebook információkat kapott az egyik páciens orvosának nevéről és időpontjáról, valamint egy másik beteg bizonyos gyógyszerekre adott allergiás reakcióiról.

A Meta szóvivője a Markupnak elmondta, hogy a Facebook olyan szűrőkkel rendelkezik, amelyek észlelik és eltávolítják a vállalkozásoktól kapott érzékeny egészségügyi adatokat. Nem világos, hogy az előbb említett, a kórházi webhelyek által küldött adatokat elkapták-e ezek a szűrők, vagy sem. Ráadásul a szűrők nem mindig a leírtak szerint működnek. A Markup egy másik vizsgálata azt találta, hogy az abortuszról vagy a sürgősségi fogamzásgátlókról információt kereső emberekről szóló információrészletek is eljutottak a platformra.

Forrás: The Verge