Nem akarja világszerte kiterjeszteni a Google a felejtés jogát.

2014-ben vezette be a Google a felejtés jogát az Európa Unió Bíróságának határozata miatt. Ennek röviden a lényege, hogy az európaiak egy formanyomtatványon keresztül kérvényezhetik a keresőóriásnál, hogy bizonyos linkeket (főleg az adataikra vonatkozóan) töröljenek a keresőből.

Az viszont probléma a módszerrel, hogy az európai országokon kívülről érkező keresések során továbbra is megjelennek az eltávolított url-ek. A francia adatvédelmi hatóság most azt érné el, hogy a Google vessen véget ennek a gyakorlatnak, és a törlésre kért linkeket ne csak az Európából érkező keresések során tegye láthatatlanná. Azt mondják, ez azért lenne fontos változtatás, mert a keresések csak egy kis százaléka történik a lokalizált szolgáltatásokon keresztül, a többség a google.com oldalt használja, nem pedig az országspecifikus variánst. A CNIL a múlt hónapban fel is szólította a Google-t, hogy tegyen eleget az előírásuknak.

dreamstime_s_42225808

A Google persze nem ért egyet a francia adatvédelmi hatósággal. Véleményük szerint az európai keresések 95 százaléka helyi oldalakra vonatkozik, így elegendő a felejtés jogát Európában alkalmazni. Peter Fleischer, a Google vezető adatvédelmi tanácsadója azonban ennél tovább is megy. Szerinte kifejezetten “nyugtalanító” a francia hatóság kezdeményezése, ami “beláthatatlan” következményekkel járna a webes tartalmakkal kapcsolatosan.

Mivel a két fél ennyire ellentétes álláspontot képvisel, és a megegyezésre egyelőre nincs esély, könnyen elképzelhető, hogy ez az ügy is az Európai Unió Bíróságán landol majd.