Most, hogy már a laptopokban, a tabletekben és az okostelefonokban is beépített kamera van, a videó chat egy átlagos funkcióvá vált. Mi magunk viszont nem sokat változunk (odafigyelés hiánya és még sorolhatnánk) és ez megmutatkozik akkor is, ha szemtől szemben kommunikálunk egymással, még digitálisan is. Egy új Google Hangouts kiegészítő az arcfelismerés és egy algoritmikus beszédminta szoftver erejét kihasználva éri el, hogy kedvesebb, érdeklődőbb beszélgetőpartnerek legyünk – írja a Fastcolabs.com.

tumblr_mxx8o0oldq1qav3uso1_500

Az „Us+” nevű kiegészítő monitorozza a beszélgetést, grafikonon méri a pozitivitást, azt, hogy valaki, mennyire van önmagával elfoglalva, a nőiességet, az agressziót és az őszinteséget, valamint időnként felugrik egy-egy releváns tanács is. Például, hogy „Ne beszélj olyan sokat magadról!”. Az egyetlen igazán drasztikus akció, amit a kiegészítő elkövethet, hogy valakit lenémít – ez a legrosszabb büntetés, amit azok kaphatnak, akik túl sokat beszélnek.

tumblr_mxx8o0oldq1qav3uso2_r2_500

A kiegészítő talán elősegítheti a jobb beszélgetéseket az őszinteség és a pozitív testbeszéd ösztönzése révén, de feltehetőleg nem igazán alkalmas olyan hivatalos hívások lefolytatásakor, mint például egy állásinterjú.

Az Us+ egy nyílt forrású projekt Lauren McCarthy és Kyle McConald művész-programozók jóvoltából, akik azelőtt együtt dolgoztak a FriendFlopon is, egy Chrome bővítményen, amely összekeveri a neveket a Twitter és Facebook idővonaladon „feloldva az előítéleteket és emlékeztetve arra, hogy úgyis mindenki ugyanazokról a hülyeségekről beszél”. Hasonlóképpen az Us+ is azt a kérdést teszi fel, hogy mindez a technológiai jellegű közvetítés köztem és mindenki más között jó dolog-e egyáltalán?

A kiegészítőbe beépített mérőeszközök a beszélgetési szokásokat figyelik. McCarthy szerint talán rejlik ebben valódi potenciál, révén a közösségi analíziseket és visszajelzéseket arra használhatnánk, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz és jobban megértsük egymást:

„Miközben mind egyetértünk abban, hogy szeretnénk kevésbé önzőnek tűnni, mit jelent az, ha valaki nőiesebbnek vagy agresszívebbnek mutatkozik és hogyan számít ennek mértéke? Milyen erő és kontroll került beágyazásra ezekben a technológiákban, amelyekkel interakcióba lépünk?” – teszi fel a kérdést McCarthy. „Amikor létrehozunk technológiákat, illetve foglalkozunk azokkal, amelyek kiegészítenek vagy megváltoztatnak minket, fontos folyamatosan feltenni magunknak a kérdést, hogyan és miért határozzuk meg a végső célokat.”

A kiegészítő ingyenesen elérhető (ha ide kattintasz, azonnal ki is próbálhatod), az API-ját pedig a GitHub oldalán lehet megtalálni. A lingvisztikai analízishez az LIWC (Linguistic Inquiry Word Count) szolgáltatott alapot, melyet James W. Pennebaker (UT Austin) fejlesztett ki és a Sosolomiteddel végzett közös munka inspirálta.

us+ from Kyle McDonald on Vimeo.