Ismered a Plague nevű alkalmazást? Vigyázat, addiktív!

Nemrég lett az őrültje a világ a Plague nevű alkalmazásnak (ami egyébként mind iOS-en, mind androidos készülékeken is elérhető). A Plague egy litván startup, a neve pedig annyit jelent: pestis – a külföldi lapok nem is tudták kihagyni azt a fordulatot, hogy vírusszerűen terjed maga az alkalmazás. Pedig így van, mindössze három hét alatt már 50 ezren kipróbálták az appot, napi szinten pedig 20 százalékkal emelkedik ez a szám.

A Plague lényege, hogy az információt „vírusként” továbbítsa. Linket, szöveget, fotót, videót lehet a segítségével közzétenni, ami rögtön eljut egy sor más felhasználóhoz. Ezeket a megosztott, kártyaszerű információkat mindenki kommentelheti, értékelheti. Ha tényleg jó a megosztás, akkor az továbbterjed más felhasználók felé is, ha pedig nem, akkor ezzel megállítjuk az adott kártya, információ terjedését.

plague

Itt nincsenek ismerősök, barátok követők, aki elkezdi használni az alkalmazást, az gyakorlatilag bárkitől kaphat ilyen kártyákat. Hogy mindig a legfrissebb információkat mutassa nekünk az alkalmazás, az üzenetek hét nap elteltével lejárnak.

És hogy mitől addiktív? Sosem tudni, éppen milyen tartalmat kapsz és kitől. Lehet, hogy éppen egy, a 9Gag-ről lelopott kép lesz az, egy vicc, vagy éppen egy aktuális hírrel kapcsolatos komment. Ahhoz, hogy a Plague „társadalom” részese legyél, nem kell önálló tartalmat létrehoznod, elég, ha megosztod azt, amit kapsz.

plague-app

Ami vonzó lehet benne, az az, hogy tényleg a felhasználók ízlése dönti el, mi az, ami pörög, hiszen a népszerű, jó tartalmakat értelemszerűen felkapják, amiket meg leértékelnek, azok nem tudnak elterjedni.

Persze az alkalmazás nem tökéletes, hiszen például az információk hitelességét nem ellenőrzi senki, így benne van a pakliban, hogy a hoaxok táptalaja lehet a Plague.