Szinte minden nap megjelenik egy újabb applikáció vagy eszköz, amely segít az egészségünk monitorozásában. A legfrissebb fejlesztője, Renato Valdés Olmos azonban talán sokkal inkább tudja, miért jó egy ilyen alkalmazás, mint mások. „145 kiló voltam és ezt levittem 80-ra” – mondja, és mindezt egy egyszerű életmódváltásnak köszönheti: vezetés vagy buszozás helyett a biciklit választotta, vagy éppen a lépcsőzést – írja a Fastcoexist.com.

Most azt reméli, hogy az új applikációja, melynek neve Human.co és múlt héten indult útnak, segíthet másoknak is hasonló változásokat eszközölni az életben azzal, hogy egyszerű vizuális jelzést ad arról, mennyit mozogtak egy adott napon.

3017015-inline-750app

A felhasználóknak, akik letöltik az alkalmazást, csak egyszer kell azt aktiválniuk, majd a táskájukban vagy a zsebükben tartani a telefonjukat. Ha egy percnél tovább tart a mozgás, amit megkezdtek, a számláló elindul és a sebesség alapján meg tudja mondani, hogy a felhasználók sétálnak, futnak vagy éppen bicikliznek-e (netán autóba ülnek vagy tömegközlekedést vesznek igénybe, amelyek viszont nem számítanak). Van egy kör alakú számláló, amely akkor töltődik ki, ha a felhasználók 30 percet mozognak egy nap.

Saját célt nem lehet beállítani – csak az alapvonal létezik, amely ez esetben 30 percnyi mozgás naponta. „A legjobb megelőzésre szolgáló orvosság és a lehető legjobb dolog, amit az egészséged érdekében tehetsz.” – mondja Valdés Olmos.

3017015-slide-750-30min-01

Szerinte a Human.co, amely tehát a minimum napi mozgásmennyiség elérésére fókuszál, megkülönböztethető lesz a többi „egészségkövető” alkalmazástól a piacon. „Nagyon nagy a piaca azoknak az embereknek, akik nem akarnak akkora elköteleződést vállalni, mint például, hogy megvesznek egy hordható eszközt 150 dollárért. A spektrum másik oldalán pedig vannak azok a cégek, amelyek a magas intenzitású mozgásra fókuszálnak.”

Valdés Olmos szerint azonban az ilyen vállalatok termékei azoknak szólnak, akik már eléggé fittek. „Elköteleződtek, lényegében egészségesek. Viszont van egy nagyon nagy csoportja azoknak az embereknek, akik nem érik el a minimum 30 percnyi mozgásmennyiséget egy nap alatt.” Ezeknek az embereknek, mondja Ő, feltehetőleg nem valóak azok az alkalmazások, amelyek a kemény és intenzív testmunkára vonatkozó adatok bevitelére építve működnek.

3017015-slide-750-30min-02

Az applikáció ingyenesen elérhető. Bár a Human.co olyan adatokat gyűjt össze, amelyek potenciálisan értékesnek bizonyulhatnak a biztosító cégek számára, amelyek kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy a biztosítottak egészségét kövessék, Valdés Olmos azt mondja, a cég fenn fogja tartani a „közvetlen és átlátható megközelítést, ami az adatgyűjtést illeti”.

„A biztosító cégek igen csak érdekeltek abban, hogy tudják, hogyan mozognak az ügyfeleik” – teszi hozzá Valdés Olmos is. Viszont ígéri, hogy semmilyen információt nem adnak ki a felhasználó tudta nélkül. A legfontosabb dolog, mondja, hogy a felhasználók bízzanak az alkalmazásban.

3017015-slide-750-30min-03

 

3017015-slide-750-30min-04

 

3017015-slide-750-30min-05