Egy amerikai bírósági ítélet szerint a közösségi oldalnak csaknem 400 felhasználó adatait kellett kiadnia még tavaly nyáron. “Messze ez volt a legnagyobb” kérés, amit kormányzati oldaltól kapott a Facebook – állítólag. A BBC tudósítása szerint az ügy biztosítási csalásból indult ki, a hatóságok azután nyomoztak, hogy többen is csalással jutottak hozzá bizonyos rokkantsági ellátásokhoz.

A Facebook jogtanácsosa, Chris Sonderby “példátlannak” nevezte az esetet, hogy bírósági ítélet alapján 381 felhasználójukról kellett kiadni adatokat – privát üzeneteket, fotókat, és egyéb információkat. Nem is akarták először kiadni ezeket, fellebbeztek az ítélet ellen, mondván, hogy az alkotmányellenes, de miután ezt elutasították, nem maradt más választásuk.

http://www.dreamstime.com/stock-image-facebook-safety-page-computer-screen-image18353371

Az ügy végén 62 vádlottról bizonyosodott be, hogy csaltak, ami bizony a 381 főnek a töredéke – írják a cég hivatalos blogján. A Facebook szerint a kormány adatkéréseinek szűkebb körűnek kellene lennie, és “szigorú bírósági felügyelet” alá vonnák ezt.

Mint mondták a Facebook résézről, meggyőződésük, hogy a “digitális házkutatást” csak bizonyos, speciális esetekben kellene elrendelni, hiszen a házkutatásnak egyébként is megvannak a maga egyedi, szigorú szabályai.

A Facebook azt írja, tisztában van azzal, hogy a bűnüldözésben sokat segíthetnek, ugyanakkor kormányzati részről az adatkérésnek arányosnak kell lennie, és az a közösségi oldal célja, hogy megőrizhesse a felhasználóinak a személyes adatait.