A Facebook tegnap bejelentette, hogy megvásárolja a WhatsApp üzenetküldő applikációt 19 milliárd dollárnyi készpénzért és részvényért. A Facebook azt mondja, azért tesz így, mert a startupnak több, mint 450 millió aktív felhasználója van és ez a szám egyre csak növekszik. Mindkét cég arról nyilatkozott továbbá, hogy hasonló misszióik vannak, amelyek központi gondolata, hogy annyi embert kössenek össze egymással, amennyit csak lehetséges – írja a BusinessInsider.

mark-zuckerberg-33

A Facebook így magyarázta az üzlet megkötését a nyilatkozatában:

„A Facebook ma bejelentette, hogy végleges megállapodási szerződés keretében megvásárolja a WhatsAppot, egy gyorsan növekvő, platformokon átívelő mobil üzenetkezelő vállalkozást, összesen mintegy 16 milliárd dollárért, 4 milliárd dollárnyi készpénz és nagyjából 12 milliárd értékű Facebook részvény formájában. A megegyezés ezen kívül biztosít további 3 millió dollárt korlátozott forgalomképességű részvényben a WhatsApp alapítóinak és munkatársainak, melyet az adásvétel lezárásáig, négy év alatt kapnak kézhez.

A WhatsApp egy vezető és gyorsan növekvő, valós idejű mobil üzenetváltási szolgáltatást épített fel:

  • Több, mint 450 millió felhasználóval, akik havonta használják a szolgáltatást,
  • akiknek 70%-a aktív minden egyes napon;
  • amelynek üzenetváltási mennyisége eléri a teljes, globális SMS-váltási mennyiséget és
  • amely számára biztosított az erős növekedés folyamatossága: jelenleg több, mint 1 millió új regisztrált felhasználója van naponta.

A felvásárlás támogatja a Facebook és a WhatsApp közös misszióját, hogy több kapcsolatot és segítséget adjon a világnak azzal, hogy alapvető internetes szolgáltatásokat biztosít hatékonyan és megfizethetően. Ez a kombináció segíteni fogja a növekedés felgyorsítását és a felhasználói elköteleződést mindkét cégen keresztül.

’A WhatsApp úton van 1 milliárd ember összekötéséhez. A szolgáltatások, amelyek elérik ezt a mérföldkövet, mind hihetetlen értékesek’ – mondta Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója. ’Régóta ismerem Jant és izgatottan várom vele és a csapatával a partnerség elindulását, mellyel még nyitottabbá és kapcsoltabbá tehetjük a világot.’

Jan Koum, a WhatsApp társalapítója és vezérigazgatója azt mondta, ‘a WhatsApp elképesztően magas felhasználói elkötelezettségét és gyors növekedését az általunk nyújtott egyszerű, erőteljes és azonnali üzenetküldési lehetőségei biztosítják. Izgatottak vagyunk és megtiszteltetés számunkra, hogy partnerei lehetünk Marknak és a Facebooknak, miközben továbbra is minél több emberhez visszük el a termékünket világszerte.'”.