Mit oszt tovább egy aktív felhasználó Facebookon? Bár az elsődleges cél egy hirdetésél nem mindig a megosztás, mégis ezzel az interakcióval terjed legjobban a brand üzenete. A Fractl most több mint 2000 aktív Facebook-felhasználót kérdezett meg arról, hogy mi motiválja őket arra, hogy megosszanak egy-egy posztot.

facebook-logo

Ha érdekes, jöhet – ha hasznos, nem biztos

Mint kiderült, az emberek többsége, pontosabban 48 százaléka akkor oszt meg egy bejegyzést, ha arról azt gondolja, hogy érdekes lehet ismerősei számára. Az érdekes viszont nem egyenlő a hasznossággal, mely sokkal rosszabbul szerepelt az indokok között: csupán az emberek 11 százaléka oszt meg valamit azért, mert azt gondolja, hogy a kontent ismerősei számára is praktikus lehet.

Az emberek 17 százaléka azért oszt meg tartalmat, mert foglalkozik a kontentben lévő témával, az érdeklődési körének fontos részét képezi – 13 százalék pedig a továbbosztott posztokkal valamilyen érzelmet akar elérni ismerősei körében. A maradék 11 százalék egyéb indokokat mondott.

dreamstime_s_42864578

Edukáció? Nem fontos.

Érdekes eredmények születtek azzal kapcsolatban, hogy az emberek mennyire törődnek azzal, hogy ismerőseiket edukálják – csupán az emberek 55 százaléka törődik azzal, hogy a megosztott tartalom építi-e ismerősei tudását.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők 26 százalékkal nagyobb eséllyel osztanak meg egynél több bejegyzést naponta, míg az 50 éven felüliek 19 százalékkal aktívabbak ha napi több megosztásról van szó. A továbbosztott posztok ezen felül igencsak fontosak a self branding szempontjából – az emberek több mint 40 százaléka azért oszt tovább egy bejegyzést, hogy jobb színben tűnjön fel ismerősei előtt.

A Social Media Today-en közölt kutatás további részleteit itt ismerheted meg.

Forrás: Social Media Today