Most örökre megváltozhat az olvasási módszerünk. A bostoni szoftverfejlesztő cég, a Spritz már három éve dolgozik egy programon, amelyet különböző e-könyvekre, alkalmazásokra és egyéb platformokra lízingelt. Jelenleg pedig a Samsung viselhető technológiájának egy új sorozatával együtt léphet a nyilvánosság elé – írja az Elite Daily.

Más alkalmazások is felbukkantak már a múltban, amelyek hasonló gyorsaságú vizuális reprezentációt biztosítanak, és amelyekkel javítható az olvasási sebesség és kényelem a mobil eszközökön.

A Spritz azonban másképp és méghozzá briliánsan csinálja a dolgát: a szavak formáját manipulálja, hogy azok hatékonyabban kerüljenek összhangba a szem természetes mozgásával olvasás közben.

large-13

Az úgynevezett „Optimális Felismerési Pont” (Optimal Recognition Point, ORP) minden egyes szó közepétől kissé balra esik és éppen ez az a pont, ahol az agyunk dekódolja a betűk készletét.

Az az egyedi a Spritz alkalmazásában, hogy minden szó ORP értékét azonosítja, pirossá teszi a betűt, majd minden ORP-t ugyanabban az ütemben jelenít meg a képernyőn.

Így a szemünk nem mozog egyáltalán, míg a szavakat látjuk, ezért azonnal fel tudjuk dolgozni az információt ahelyett, hogy időt töltenénk minden egyes szó dekódolásával.

Igen, ez mindent megváltoztat. Próbáld ki Te magad!

250 szó/ perc:

xiSS8E7

350 szó/perc:

oo2oOpm

500 szó/perc:

56tvOUK