Tavaly szeptemberben debütált a Facebook 360, amely lehetőséget nyújt az úgynevezett virtuális valóság videók feltöltésére. A 360 fokos anyagok rendkívül népszerűek, az elmúlt hónapok során több, mint 20 ezer ilyen tartalom került fel a közösségi oldalra, a legnézettebb a New York City havazását bemutató, amelyet több, mint 18 millióan láttak. Az újfajta technológia segítségével sokkal realisztikusabban mutatható be egy hely, vagy esemény, hiszen a néző körbe foroghat és oda néz, ahova szeretne, szemben egy hagyományos videóval, ahol a készítők által választott szögből látható az esemény.

Facebook Surround 360

Azért, hogy még több professzionális 360°-os videó készüljük, az Oculus segítségével elkészült a Facebook Surround 360, ami egy nyílt platformra épül, magas képi minőséget biztosító 3D-360 rögzítő rendszer, benne a hardverrel és a szoftverrel együtt.

facebook-surround-360

A speciális kamera egy all-in-one eszköz, a használatával a videó nem csak rögzítésre kerül, de gondoskodik a szerkesztésről és a renderelésről is. A Surround 360 oldalán 14 darab széleslátószögű kamera van, felülre egy, alulra pedig kettő halszemoptikás kamera került. A jelenlegi iparági sztenderd a 4K, ezzel szemben a Facebook már a jövőbe tekint, ezért kínál rögtön 8K felbontást. A videó elkészüléséről egy beépített, Linux-alapú PC gondoskodik, az óriási adatfolyamot pedig egy komplikált SSD rendszer szolgálja. Az év második felében debütáló rendszer ára várhatóan 30 ezer dollár lesz.

Segítség a videók megtekintéséhez

A 360 fokos videók megtekintéséhez kétféle segédletet is ad a Facebook. Az egyik a giroszkóp animáció, amely a Hírfolyamban felbukkanó videók esetében jelenik meg, ezzel hívja fel a felhasználó figyelmét arra, hogy ez egy olyan mozgókép, amelyben maga is körül tud nézni. Ezen kívül van egy másik segítő animáció, amely akkor jelenik meg, ha az indítást követően 4 másodpercen belül a felhasználó nem kezdi el mozgatni a telefonját vagy vált nézetet érintéssel. Ekkor jelez a rendszer, hogy a telefon mozgatásával is lehet szétnézni a videón belül.

facebook-360-video-eszkozok-1

Megjelenik a videókban egy célirányjelző eszköz is, amely megmutatja a nézőnek azt, hogy mi volna az eredeti tájolás, illetve nagyítási szint. Ez olyan anyagoknál lehet érdekes, mint például koncertfelvételek, ahol ugyan körül lehet nézni, mégis célszerű egy irányba fókuszálni.

facebook-360-video-eszkozok-2

Rendkívül hasznos újdonság lesz a készítők számára a hőtérképes statisztika, ami megmutatja, hogy a 360°-os videó mely részét nézték a legtöbben. A Page Insights részbe integrált új lehetőség a jövőben lesz elérhető és megmutatja majd azt is, hogy platformonként milyen eltérések lehetnek a megtekintett elemekben.